2015. december 4., péntek

Mindenki segítette a barátját

Baruch Shalom HaLevi Ashlag - Rabash

Mindenki segítette a barátját

1984. 4. cikk

Meg kell értenünk azt, hogyan tudunk segíteni a barátainknak. Ez a dolog akkor okoz nehézséget, ha a barátaink különböznek tőlünk. Például ha ők szegényebbek vagy gazdagabbak, bölcsebbek vagy bolondabbak, gyengébbek vagy erősebbek. De akár olyan helyzet is előfordulhat, hogy mindegyikük gazdagabb, okosabb, vagy erősebb, mint mi, akkor hogyan segíthetünk rajtuk?

Látjuk, hogy van egy dolog, ami mindenkiben közös – a hangulat. Azt mondják, "Ha aggodalom van az ember szívében, hadd beszéljen róla másokkal." Ez azért van, mert a jó hangulat vonatkozásában sem a vagyon, sem a műveltség nem segít.

Sokkal inkább az ember maga az, aki segíthet a másiknak, hogy rosszkedvűségét feledtesse vele. Meg van írva: "Az ember nem szabadítja ki magát börtönéből." A barátunk képes csak emelni a lelkünket.

Ez azt jelenti, hogy az ember barátja emeli őt az maga állapotából az elevenség állapotába. Csak ezután kezdi el az ember visszavásárolni az élet és a bőség erejét és bizalmát, majd elkezdi érezni azt, hogy a cél egyre közelebb van már hozzá.

Tehát mindenkinek figyelmesnek kell lennie, valamint azon kell gondolkodnia, hogyan tud segíteni a barátjának lelkének emelésében. Mindenki képes megtalálni azokat az üres helyeket a barátjában, amiket lehetősége van kitölteni.