2016. január 10., vasárnap

Van a futballnak spirituális gyökere?

Két kérdést kaptam a futball és a Kabbala kapcsolatáról. 

Kérdés: A labdarúgás sok ember figyelmét felkelti. Mi ennek a spirituális gyökere?

Úgy hallottam egyszer behajtott egy focipályára Rabash-sal, és Ő azt mondta, hogy ez egy különleges hely, mert az embereknek örömet és élvezetet ad.  A labdarúgás tele van a rajongók fizikai, önző vágyaikkal. Miféle felemelkedést látott Rabash ezen a helyen? Talán csak viccelt, vagy ez egy példázat volt, vagy valóban van spirituális gyökere a futballnak? 

Michael Laitman válasza: Nem a futball játéka a fontos, hanem az hogy az egyén örömet kap az élettől. És ez az öröm természetesen a Teremtőtől jön. Nagyon sok ehhez hasonló példázat van.

Ha egy ember szívben lévő pontja - a Teremtőre valós sóvárgása -, még nincs a felszínen, akkor spirituális száműzetésben létezik, még anélkül is, hogy a tudatában lenne. Amíg ebben az állapotban van, élvezi a világ kis örömeit, ezt úgy hívjuk, hogy ez "egy gyenge ragyogás". 

Itt még beszélnünk kell azokról az emberekről, akik még nem készek a spirituális munkára. A Fény összegyűjti az embereket és ad nekik egy kis megelégedettséget - és ezért egy különleges hely ez. Azáltal hogy ott vannak, nem okoznak kárt senkinek, hanem épp ellenkezőleg - egyesülnek egymással. 

Kérdés: Mi van akkor, ha futball játékos és kabbalista is akarok lenni egyidejűleg? 

Michael Laitman válasza: Próbáld meg!