2022. október 24., hétfő

Mítoszok eloszlatása a Kabbaláról 3. rész



Szekuláris emberek és a Kabbala

Kérdés: Miért van az a vélemény, hogy valaki csak azután tanulhatja a Kabbalát, ha elsajátította a teljes Tórát és Talmudot?

Válasz: A nagy kabbalista, az Ari és tanítványa, Haim Vital elmagyarázzák könyveikben, hogy tanulmányozni kell a Tóra és a Talmud összes könyvét, de miután feltárta a Teremtőt. A feltárás után a Talmud tanulmányozása révén feltöltheti magát Fénnyel.

Az emberek még a Templom lerombolása előtt tanulmányozták a Talmudot azzal a céllal, hogy felfedjék a Teremtőt. Végül is az egész Tóra a felebaráti szeretet törvényéről beszél. Ha valaki elkezd szeretni másokat, érzékeli és magában foglalja az egész spirituális világot, amely az egóján kívül létezik.

Amikor megszerzi az adakozási tulajdonságot, elkezdi tanulmányozni a Talmudot, és mindent a megfelelő módon észlel, ami ott van. Más szóval, úgy látja, hogy spirituális fogalmakról van szó, azok anyagi ágai helyett ebben a világban.

Vagyis bárki, akinek van vágya, tanulmányozhatja a Kabbalát, és elkezdheti a Kabbalát, mielőtt elsajátítaná a Gemarat, Mishnat és Tórát. Csak annyit tudok hozzátenni, hogy negyven diákot hoztam Tel-Avivból Rabash tanáromhoz. Teljesen szekuláris emberek voltak. Gyanítom, hogy a legtöbben még az iskolai tantervből sem ismerték a Tórát. Rabash mégis elfogadta őket, és rögtön ezután elkezdték tanulmányozni a Kabbalát.

A Kabbala tanulmányozását betiltották, mert a zsidók száműzetésbe vonultak, és ezalatt nem kellett volna a Kabbala felé fordulniuk. Meg kellett várni a száműzetés végét, amely a 20. század végén következett be, körülbelül 20 éve.

Ettől kezdve a Kabbala mindenki számára nyitva áll. Ahogy Baal HaSulam írta, a száműzetés időszaka 1995-ben teljesen véget ért. Ettől a pillanattól kezdve ez a bölcsesség mindenki számára nyitottá vált.

Kérdés: Vannak, akik úgy gondolják, hogy a száműzetés Izrael állam megalapításával ért véget.

Válasz: A kabbalisták által a Kabbala bölcsességében elfogadott definíciót mondtam.


Forrás: 
https://laitman.com/2016/03/dispelling-myths-about-kabbalah-part-3