2022. október 1., szombat

Mítoszok eloszlatása a Kabbaláról 2.rész

„40 éves kor” a Kabbalában

Kérdés: Van egy pletyka, hogy az ember csak 40 éves kora után kezdheti el a Kabbala tanulmányozását. Helyes ez?

Válasz: Nagy félreértés, hogy az embernek nem szabad 40 éves koráig tanulnia a Kabbalát A Kabbala bölcsességében a 40 a Bina szintjét jelenti 

Az a személy, aki elérte a Bina szintjét, elnyeri az adományozás abszolút tulajdonságát, ahol felfedheti Hochma teljes hatalmas Fényét, amely az egész univerzumot irányítja. Ezért a Kabbala bölcsessége két részből áll: a Bina szintje előtt és felette. Mindenki képes a Bina szintjéig tanulni. Fölötte azonban csak az tudja folytatni és tovább emelkedni, aki arra képes.

A Bina szintjét „40 éves kornak” nevezik. Ezért csak azok képesek „tanulmányozni a Kabbalát” - vagyis megkapni a Hochma Fényét - akik elérték a Bina szintjét, amelyet a 40-es szám határoz meg. Ennek azonban semmi köze egy ember biológiai életkorához.

Bizonyítékként említhetjük a híres Kabbalisták példáját, akik fiatalon, 40 éves koruk előtt haltak meg, mint például az ARI, a breslavi Nachman rabbi és mások. Nyilvánvalóan jóval 40 éves koruk előtt elkezdték tanulmányozni a Kabbalát.

Azt is megtiltották, hogy hajadonok tanuljanak Kabbalát. Úgy ítélték meg, hogy a családdal rendelkező személy stabilabb és kiegyensúlyozottabb, és ennek eredményeként alkalmasabb lenne a vizsgálatra. Azonban akkoriban az emberek 16-17 éves korukban házasodtak össze.

Forrrás : https://laitman.com/2016/03/dispelling-myths-about-kabbalah-part-2