2016. március 31., csütörtök

A modern nő és a Kabbala

Korábban általános volt az a nézet, hogy a kabbala tanulása a férfiak számára 40 éves kor alatt, a nők számára pedig teljes mértékben tiltott volt. Dr. Laiman, mi az álláspontja ezzel kapcsolatban?

- Baal HaSulam igen részletesen válaszol ezekre a kérdésekre a Tíz Szfira Tanulmány bevezetőjében. Azt mondja, nem létezik korhoz, nemhez köthető korlátozás a kabbala tanulányozásával kapcsolatban. Az emberiség történelme során mindig is voltak kabbalista nők, mint például Sarah, Leah, vagy Miriam, hozzájuk képest a férfiak olyanok voltak, mint a kisgyermekek. Sok nő hagyott nyomot a történelemben spirituális felemelkedésével.

Mitöbb, voltak női próféták is. A próféta egy olyan spirituális szinten van, ahol az ember a Teremtőhöz egy teljesen feltárt módon kapcsolódik. Voltak olyan nők, akik másokkal együtt – a bölcsekkel, idősekkel és tapasztaltakkal - eljöttek, hogy tanácsot adjanak a spirituális felemelkedéssel kapcsolatban. Ők gyakorlatilag a férfiak felett álltak.

A mai modern korban tehát a nők is tanulhatják a kabbalát, ugyanúgy, ahogy az  üzleti életben, a kormányhivatalokban is magas pozícióra törhetnek. Mindez az jelenti tehát, hogy a férfiak nem képesek saját szerepüket betölteni, ez ad lehetőséget, hogy a nők ebben az irányban fejlődnek?

- Igen, ez azt jelzi, hogy közeledik világunk vége, de ezt most nem negatív értelemben mondom. Olyan állapotba kerülünk, ahol a férfiak elveszítik vágyukat a világ irányítására vonatkozóan, miközben a nőkben éppen ennek vágya lobban fel, ez a folyamat mutatja meg, hogy elértük a végső állapotot.