2016. december 31., szombat

Test és lélek


Mi a lelkem? A felső erő kisugárzása, a Teremtő (a Természet) egy pici része, vagy valami, amit a "nem-egoista" erőfeszítéseimmel fejlesztek ki?

Dr. Michael Laitman válasza: 

A lélek az a Teremtő (a Természet). Bár mi magunkat a testünkben érzékeljük, ez kizárólag egy ideiglenes illúzió. Mi kizárólag a lelken keresztül érzékeljük magunkat. 

A test mint olyan nem létezik. A Kabbala bölcsessége szerint, a testet úgy definiáljuk, mint a vágyaink összességét, ami úgy ábrázolódik számunkra, mint a fizikai testünk.

2016. december 22., csütörtök

A Kabbala bölcselete és a kabbalisták

A Kabbala nem egy vallás. Nem is miszticizmus, sem pedig egy gyógyító módszer. 

Nem rendelkezik mágikus képességgel, hogy csodákat vigyünk vele végbe, vagy varázsoljunk vele, és sötét erők sincsenek benne. A Kabbala nem segít az embernek, hogy előnyt szerezzenek a többiekkel szemben. Éppen ellenkezőleg, ennek hatására az ember szerető és gondoskodóvá válik általa.

A Kabbala a felső világ érzékeléséhez irányít minket, ennek megfelelően az ember összes kezdeti paraméterei megváltoznak, azaz a tulajdonságai és a világunk, valamint az egész teremtés irányába tanúsított hozzáállása. Ez egy teljesen más lénnyé változtatja az embert. Az értelme (gondolatai) és a szíve (vágyai) teljesen másak lesznek, és elkezd egy átlagos embertől teljesen eltérően gondolkodni, viselkedni, és érezni.

Egyrészt az egész világ egy teljes felfogása létezik benne. Másrészt nehéz neki ebben a világban élni, úgy ahogy nehéz egy felnőttnek is az óvodások között élnie, ahol kénytelen folyamatosan nagy erőfeszítéseket tenni, hogy egyensúlyban tartsa magát a kisgyermekekkel. Azonban, a felső világban való létezés mellett a kabbalistának a mi világunkban is létezni kell. Egyáltalán nem mutathatja az egyediségét, és kompromisszumokat kell kötnie minduntalan.

A kabbalista nem lehet valaki ellensége. Tény, hogy ő a legjobb barátja az egész emberiségnek, minden szándéka az, hogy az emberiséget a boldog és tökéletes lét felé irányítsa.

2016. december 15., csütörtök

Az élet programja - 4. rész

Milyen lesz a jövő embere?

Az emberi fejlődés célja, hogy olyan mértékben megváltoztassa a tulajdonságainkat, hogy a lezárt, süket szíveinket megnyissuk mások felé.

Ezt a célt a természet állította számunkra. Amikor küzdünk ezért a célért, új érzéseket fedezünk fel, és helyettesítjük az egoista vágyainkat az adakozás vágyával. Ez az új hozzáállás lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzünk egy új világot.

Mi az adakozás vágya?

Az a vágy, hogy adakozzunk másoknak, megosztozzunk és törődjünk velük. Teljes szívünkből szeretnénk kapcsolódni valamihez, ami rajtunk kívül található.

Azonban még most nem tudjuk ilyen módon kezelni felebarátainkat, mivel az emberek körülöttünk egoista módon cselekednek, és annyit érhetünk el ha önzetlenül viselkedünk, hogy ők kihasználnak minket. Ezért kezdjük el egy kis csoportban végrehajtani vágyainkat, amely arra törekszik, hogy semlegesítse az önzést és kapcsolatra lépjen másokkal. Elkezdünk egy új valóságot érezni a mi közös, jóindulatú, a kölcsönös vágyunkban.

Az emberek a jövőben teljesen különböznek a kortársainktól, mintha idegenek lennének?

Az egyetlen dolog ami más lesz az a hozzáállás, a vegetatív, élő és beszélő szinthez. A jövőben az emberek úgy fogják érzékelni a többi embert, mint ahogy saját magukat is érzékelik most.

Ez azonban egy hosszabb folyamat. Ha másokkal már most önzetlenül kezdünk el viselkedni, akkor egyszerűen csak kihasználnak bennünket. Ezért csak azoknak nyitjuk meg a szívünket, akik készek ugyanígy válaszolni nekünk.

Egységre kell lépnünk, egy ember egy szívvel. Ha sikerül, akkor egy új világot fogunk érezni a mi közös vágyunkon és a közös szívünkön keresztül.

2016. december 1., csütörtök

Az élet programja - 3. rész

Milyen tulajdonságokat kell megváltoztatnunk, hogy elérjük az új, határtalan világot? Hogyan tudunk összhangba hozni ezeket hiszen mindannyian különböző tulajdonságokkal rendelkezünk.

Mindannyiunknak egyetlen közös tulajdonsága van – az egoista vágy, ami a folytonos öröm keresésre hajt bennünket.

Ebben a minőségben élünk és nem akarunk megváltozni, mert nem ismerünk semmi mást, mint a vágyat, hogy kitöltsük magunkat. Irigyeljük mások elégedettségét és ugyanazt szeretnénk. Így haladunk.

Valójában ez az, ahogyan ez a világ fejődött a múltban, de ma már a végéhez közeledik. Nincs vágyunk, hogy előre haladjunk, mert látjuk, hogy ez a fejlődés céltalan. Mi értelme van ebben a végtelen versenyben új örömöket hajkurászni, mint a hörcsögök a futó keréken?

Az emberek csalódtak az életben, látván, hogy csak felhasználták őket. Nem tudják, miért élnek. Ezért annyira népszerűek az antidepresszánsok és a kábítószerek manapság. A jövőben ez a vár az egész emberiségre, hacsak nem tárunk fel hirtelen új célt, új lehetőségeket.

Máskülönben örülni fogunk, hogy csalódtunk a régi világban, és látjuk, hogy az nem ér semmit. A Kabbala lehetőséget kínál, hogy belépjünk egy másik világba. Az életünk az elmúlt néhány évtizedben csak azért volt, hogy meg akarjuk szabadítani magunkat belőle. Ma a pokolban vagyunk, de van egy másik világ is, az úgynevezett paradicsom.

És mi beléphetünk a paradicsomba, ez nagyon egyszerű. Csak meg kell nyitni a szívünket mások felé, és mindenkivel össze kell kapcsolódnunk. És most, még nem mindenkivel, hanem azokkal az emberekkel, akik szintén szeretnének belépni az új, csodálatos világba.

Mit jelent kinyitni a szívünket másoknak?

Ez azt jelenti, hogy egy emberré válunk egy szívvel, összekapcsoljuk a szívünket. Ez a feltétele annak, hogy belépjünk a jövő világába. Ez az egyetlen tulajdonság, amit meg kell változtatni magunkban: meg kell nyitnunk a zárt szíveinket.

... folytatása következik ...