2022. augusztus 21., vasárnap

Miért vagyunk itt ? Mi az élet értelme ? Miért létezünk ? Miért teszem fel ezeket a kérdéseket ?

Mi az élet értelme ? 


Egy bizonyos ponton ráébredünk, hogy nincs értelme élni, hiába élünk. Az élet minden nap elmegy mellettünk, és talán az lenne a legjobb, ha nem is léteznénk?


Valóban, évezredek óta kerestük az élet értelmét, és emberiségként még mindig meg kell találnunk az élet végső értelmét. Mintha azért élnénk, hogy minden generációban feltegyük ezt a legalapvetőbb kérdést, és ne találjunk rá választ.


Akaratlanul is felmerül bennünk az élet értelmének kérdése. Bár talán jobbnak és könnyebbnek tűnik nem kérdezni az élet értelméről, de ha így lenne, akkor maradnánk az állati szinten. Az emberek inkább folyamatosan fejlődnek, és folyamatos fejlődésünk abban nyilvánul meg, hogy egyik nemzedékről a másikra egyre többször kérdezünk az élet értelméről.


Nem segíthetünk, csak kérdezünk az élet értelméről és arról, hogy miért vagyunk itt. A puszta tény, hogy folyamatosan kérdezünk magunktól, elvezet minket arra a pontra, amikor egy nap elkezdjük felfedezni az igazi választ az élet legnagyobb kérdésére. Remélem, hamarosan eljön egy ilyen nap.


Akkor mi az élet értelme?


Az élet értelme az élet értelmének felfedezése.


Mégis mi az? 


Fel kell fedeznünk. Azért élünk ebben a világban, hogy konkrétan erre a kérdésre keressük a választ, és tudat alatt mindannyian keressük a választ kortól, nemzetiségtől, nemtől és szakmától függetlenül. Be vagyunk zárva az élet értelmének folyamatos keresésébe, és fogalmunk sincs az ilyen keresés mögött meghúzódó alapvető motivációról.


Úgy tűnhet, hogy egyeseknek sikerül megtalálniuk magukat az életben, mondván, hogy jól élik az életüket és sokat érnek el, függetlenül az élet értelmének konkrét keresésétől, de az ilyen emberek egyszerűen meggyőzik magukat az ilyen kijelentésekről. Az élet értelmének megtalálásának vágya azonban ugyanúgy él bennük, mint mindenkiben, különben eleve nem élnének.


Életünk minden pillanata azzal a kérdéssel kezdődik, hogy miért élünk. Nem vesszük észre, és így mindig átéljük az adott pillanatot, majd a következő pillanatban feltesszük magunknak ugyanazt a kérdést  „Miért élek?” - és ezt tesszük újra és újra. Egész életünk során így élünk, de még mindig hiányzik a világos válasz. Mindazonáltal újra belépünk ebbe a küldetésbe, minden pillanatot átélve ezzel a kérdéssel, és így haladunk végig életünkben. Életünk áramlása egy folyamatos kérdés az élet értelméről, és állandó válaszkeresés, amit soha nem fedezünk fel.


Ráadásul a kérdés - „Mi az élet értelme?” - megelőzi fiziológiai felfogásunkat. Ez a legfontosabb és legalapvetőbb kérdésünk. Sőt, ez egy olyan kérdés, amely spirituális keresésünkhöz kapcsolódik. Miután rákérdezünk életünk értelmére, testünk és szerveink újjáélednek, kivirágoznak, és eszerint fejlődünk.


Végül, miután milliónyi változatos életet éltünk meg, végül valóban megtaláljuk az élet értelmét, vagyis minden élet forrásának világos észlelését és érzékelését. Mindannyian elérjük ezt a felfedezést. Fejlődésünk egy bizonyos pontján elmozdulunk attól, hogy minden pillanatban öntudatlanul kérdezzük életünk értelmét, abba az állapotba, amikor elkezdjük tudatosan keresni az élet értelmét. Vagyis fejlődni fogunk abban, hogy elképzeljük, mi az életünk forrása, és hogyan, milyen alapon, milyen tulajdonságokkal és szándékkal közelíthetjük meg, megragadva, mint egy kisbabát az anyjához. Ha így teszünk, akkor lesz egy bizonyos eszközünk, amellyel kapcsolatba léphetünk életünk értelmével, és amikor elérjük ezt a szakaszt, akkor elkezdjük aktívan keresni életünk forrását, kidolgozni, hogy mit akar tőlünk, mit várunk el tőle, és miért csak az az élet értelme, hogy végül vonzzuk és hozzátapadjunk életünk forrásához. Ezen a ponton valóban elkezdjük befogadni és megérteni az élet értelmét.


Az élet értelmének keresése az örökkévalóság felé vezető út, az örökkévalóság pedig egy olyan állapot, amikor folyamatosan közelebb kerülünk életünk forrásához, egyre jobban megtartjuk, ragaszkodunk hozzá és hozzátapadunk.


Forrás : https://www.michaellaitman.com/articles/why-are-we-here-what-is-the-meaning-of-life-why-do-we-exist-why-am-i-asking-these-questions/