2016. szeptember 14., szerda

A Kabbala bölcselete miről szól, kinek és miért?

Miről szól a Kabbala bölcselete?

A Kabbala bölcselete azt mondja el nekünk, hogyan kell az egoizmusunk fölé emelkedni a természetben található erő, a Fény segítségével, hogyan változtathatjuk át egoizmusunkat, és hogyan kapcsolódhatunk össze mindenki mással egyetlen teljes vágyban. A szeretet és az adakozás pozitív tulajdonsága, amit feltárunk egymás között, ezt nevezzük úgy, hogy felső erő, ez az egoizmusunk felett található. Ezt nevezik Teremtőnek, mert Ő teremtett minket egy olyan tulajdonsággal, amely Vele ellentétes, ahogy írva van: "Én teremtettem a gonosz hajlamot."

Kinek van szánva a Kabbala bölcselete?

Bárkinek, aki vágyat érez, hogy felfedezze születésének titkait, a sorsát, és az élet értelmét. A Kabbala összes forrása szerint nincs semmi korlátozás a Kabbala tanulmányozásában.

Miért ellenzik a vallásos emberek, hogy az emberek Kabbalát tanuljanak?

Csak azok a vallásos emberek tiltakoznak ellene, akik nem értik a Kabbala célját. Azt tudnunk kell, hogy a Kabbala semmilyen módon nem utal a vallásra, mert a vallásnak nem az ember tulajdonságainak megváltoztatása a célja - önzőből adakozóvá -, hanem csak olyan keretek között akarja tartani a hívőket, ahol a koorporális szokásoknak megfelelően tudnak élni. Baal HaSulam leírja ezt részletesen "A vallás lényege és célja." című cikkében.