2021. január 4., hétfő

Az egymástól való függés, egy különlegesen kifinomult állapot

Bár a koronavírus segített éreznünk, hogy milyen kapcsolat van közöttünk, még mindig nem érezzük azonban azt, hogy mennyire függünk egymástól. Ez egy hatalmas paradoxon. 


Hogy keveredhetünk ki ebből?


Valóban, itt egy komoly probléma bukkan fel. Értjük, hogy egy elkerülhetetlenül szükségszerű kapcsolatban vagyunk egymással, ami egy komplex rendszer, és a vírus mindenki felett érezteti a hatását, ezen a kapcsolaton keresztül. Sőt, ez nem csak szeparált területenként érzékelhető hatás, hanem valamennyi országban jelen van. Manapság a kommunikáció, nem probléma, pillanatok alatt megismerheti mindenki, mi is történik a világban.



Valóban kapcsolatban vagyunk egymással? 


Igen, bár az ebből következő kölcsönös függés érzékelése probléma, mivel ez nagyon különböző szinteken nyilvánul meg. Ezért nehéz a számunkra pontosan meghatározni, az egymástól való függés mértékét. Ráadásul az összekapcsoltság egy tudományos koncepció. Képesek vagyunk különböző kapcsolatokat tanulmányozni, jó vagy rossz kapcsolatokat, mivel ezeket objektívnek érezzük. De annak érdekében, hogy az egymástól való függést is érezzük erőfeszítést kell tennünk, mert a szubjektív érzékelésünk, már bezavar ennek a kiértékelésében. Az ember nem szeret függésben lenni másoktól, és az sem igazán jó, ha mások érzik úgy, hogy tőle függenek, mert ez állandó követelésekhez vezethet. Ezért az egymástól való függés, nagyon érzékeny dolog.



Ki kell találnunk, valójában mennyire függünk egymástól, és ez a kölcsönös függés, hogy nyilvánul meg, és mi történik, ha szándékosan használjuk fel a kölcsönös függésünket egymás felé. Itt rengeteg lehetőség bukkan fel feltevésekkel és spekulációkkal tarkítva. A kölcsönös függéssel kapcsolatban meg kell érteni, hogy nincsenek egyértelmű vélemények vagy biztos alapok, mindig felbukkannak kiegészítő információk, különböző emberek oldaláról, akik ellentétben vannak egymással. 



A kölcsönös függés minden esetben a szabadság hiányával jár?


Nem szükségszerűen van így. Ami a lényeg, min alapul a kölcsönös függőség. Ha az egész mindenségen alapul, amelyről az ember pontosan tudja, hogy ő maga is a része, tudatosan és önként magára vonja a törvényeit, akkor megtapasztalhatja az örök tökéletesség lehetőségét. Ezért nem kell, hogy ezt elnyomja magában, vagy hogy nyomásnak érezze a Mindenségtől való függést.

 

KabTV program: A Kabbala alapjai /20/5/25  
Angol forrás: https://laitman.com/2020/06/dependence-is-a-delicate-thing/