2017. december 31., vasárnap

Szeretet és gyűlölet

Kérdés:
Miért mindig úgy érezzük, hogy a szeretet valami emelkedett és gyönyörű, és a gyűlölet olyan rossz és gonosz?

Dr. Michael Laitman válasza:

Ez természetes, mert a szeretet pozitív érzéseket vált ki bennünk és örömet okoz. Általános szabály, hogy ez nem okoz fájdalmat és károkat senkinek. Egy ember felemelkedik ezen keresztül.

Nem csak a férfi és a nő közötti szeretetről van szó. A gyermekek iránti szeretetről, a szomszédról, a természetről és minden felé érzett szeretetről beszélünk. A szeretet pozitív érzés, mert a Teremtőnek a teremtények irányába való helyes attitűdjének érzéséből származik.

Azonban bennünk az egoizmus ruhájába öltözik, és így valami ellentétesbe fordul: önmagunk iránti szeretetbe, és nem valaki vagy valami más iránti szeretetbe. Ez minden szinten megjelenik:
a táplálkozás, a szex, a család, a gazdagság, a hatalom, a hírnév és a tudás terén.

Ezért az egoizmusba öltözött szeretet nagyon kegyetlen lehet. Teljesen ellentétes tulajdonságokban ölt testet, a minden iránti gyűlöletben, a szeretet ellentétében nyilvánul meg. Ez azonban csak a mi világunkban van így és ha a szeretet felső állapotáról beszélünk, akkor a szeretet az egoizmusunk fölött van, ugyanúgy, mint ahogy az a külső természetben, mint ahogy a Teremtőben van.



- Michael Laitman