2022. december 28., szerda

A tudomány, amely a Teremtőt tanulmányozza

Probléma, hogy az ember csak azt tudja tanulmányozni, ami a beszélő szint alatt van: a kapni akarás (vágy) ásványi, növényi és állati szintjeit. Nem tudja szétválasztani és tanulmányozni az emberi szint vágyát, mert nem hasonlít a Teremtőhöz.


Az emberi szintet a „Fentről jövő isteni résznek” tekintik. És ez a rész most láthatatlan számodra; ezért nem tudod tanulmányozni.


Az emberi szint vágyát léleknek nevezik; ez a lélek anyaga. Az anyag a kapni akarás, formája pedig a Teremtővel való egyenértékűsége. Pontosan ezt tanulmányozzák a kabbalisták: hol hasonlítunk Ő és én, miben hasonlítunk, milyen szinteken és a feltételek milyen kombinációiban?


A Kabbala bölcsessége azt tanulmányozza, hogyan nyeri el az élvezet vágyának anyaga a Teremtő formáját; ilyenkor lehet léleknek nevezni. Azért nevezik „léleknek” (Neshama), mert ez a Teremtőhöz való hasonlóság legmagasabb szintje, amelyet a végső korrekció előtt elérhetünk (Nefesh-Ruach-Neshama).


Ez a korlát addig létezik ebben a tudományban, amíg minden ember ezzel foglalkozik majd, de végül mindannyian képesek leszünk sokkal magasabb szinten tanulmányozni.


Forrás :  https://laitman.com/2010/12/the-science-that-studies-the-creator/#gsc.tab=0