2022. május 15., vasárnap

A Gondolat Anyag !

Kérdés: Vlagyimir Bekhterev kiemelkedő orosz idegtudós és az objektív pszichológia úttörője kijelentette, hogy az ember halhatatlan. Úgy vélte, hogy pusztán logikailag bizonyítható azon egyszerű oknál fogva, hogy a gondolat anyag, következésképpen azt jelenti, hogy hatással van az anyagra.

Mit mond erről a Kabbala ?

Válasz: A Kabbala bölcsessége teljesen egyetért vele. A tény az, hogy a gondolat ugyanúgy anyag, ahogyan az egész világunk anyag, és ahogy a spirituális világ is anyag.

Vagyis az anyag vágy. A vágy vagy az elnyelésért, vagy az önmagából való kisugárzásért dolgozik, nem számít, ez mind anyag. Nincs semmi, ami nem anyag lenne. Gondolataink és vágyaink éppoly anyagiak, mint amit ásványi, növényi és állati természetnek érzünk. Végül is az anyag megnyilvánulhat erők és hullámok formájában.

Ha mélyebbre ásunk az anyagban, akkor ott csak hullámok vannak. A hullámok mögött kezdjük érezni, hogy nincs más, mint egy gondolat. Ezen a gondolaton a vele kapcsolatos anyagi elképzeléseink fokozatosan anyaghalmazok formájában sűrűsödnek.

Úgy tűnik, hogy ez az anyag fejlődik, de maga az anyag nem fejlődik, hanem a gondolat, ami benne van. A gondolkodás fejlődésének szakaszaiban a gondolkodás az anyag cselekvéseiként kezd megnyilvánulni erők formájában, mindenféle mechanikai átalakulásban stb. Azonban mindez csak gondolat.