2021. október 17., vasárnap

Elhízás: A spirituális táplálék hiányára utal?

Manapság mindenki számolja a kalóriát - de az elhízás problémája egyre csak növekszik. A Kabbala azt magyarázza, hogy ez a kóros elhízás “járvány” arra vezethető vissza, hogy a modern ember nem kapja meg a “spirituális táplálékát’.

Nem titok az, hogy az elhízás és a túlsúlyosság aránya egyre csak növekszik minden egyes évben. Az Egyesült Államokban az elmúlt 20 év adatait megvizsgálva kimondhatjuk, hogy drámaian emelkedett a kövérek száma, az évezred elején az amerikai társadalomnak 66 %-a volt elhízott vagy túlsúlyos.

“Minden gyermek felszedett valamennyi súlyfelesleget’ - írja a Live Science Staff újság.“  Az átlagos súlya egy 10 éves fiú gyermeknek 1963-ban 33,5 kg volt, míg az ezredfordulóra 38,5 kg. A lányok között 35 kg-ról 40 kg-ra emelkedett. A WHO kutatásai szerint néhány év leforgása alatt megközelítőleg 2,3 milliárd felnőtt lesz túlsúlyos, és több mint 700 millióan lesznek elhízottak.

A túlsúlyosság “járványos” terjedése nem csak az emberek önbecsülésébe, jólétébe és egészségébe kerül, de ráadásul még igencsak költséges is. Számítások szerint az Egyesület Államokban az ezredfordulón több mint 117 milliárd dollárra volt tehető az elhízás költsége. Ez a pénzösszeg mindenféle diétás fogyasztó módszerre, az elhízáshoz kapcsolódó betegségek kezelésére és nem mellesleg az elhízott dolgozók kieső munkaidőre eső termelékenység kalkulált összegéből tevődik össze.

Tulajdonképpen az elhízás hatása minden területen érezhető. A légitársaságok úgynevezett “zsír adót” vetnek ki az elhízott ügyfelek részére szemben a vékonyabb utasokkal. Egyes sebészek megtagadják a kövérebb pácienseken végrehajtott műtéteket, mert náluk megnövekedett kockázati tényezők lépnek fel. Vagy éppen a vidámparkok kényszerültek bizonyos átalakításokra, mely már a kövérebb szórakozni vágyók részére is megfelelően biztonságos.

De talán a legrosszabb az összes probléma közül az egészségügyi aggodalmak. Az Egyesült Államok egészségügyi szervezete kutatásai szerint minél jobban túlsúlyos valaki annál nagyobb eséllyel lesznek egészségügyi problémái. John Tickell ausztrál táplálkozási szakember szerint az elhízással járó betegségek a leggyorsabban növekvő számban vannak jelen napjainkban, úgymint magas vérnyomás, szívkoszorúér-betegség, sztrók vagy a rák.

Az igazi éhség azonban bennünk van

Az tagadhatatlan, hogy néhány ember túlsúlyossága örökletes hajlamra, a génekre vezethető vissza. De ezek csupán az esetek 20 %-ára igaz. A túlsúlyosok fennmaradó 80 %-a a túlzott fogyasztással magyarázható.

Miért? Minden a hozzáállásunktól függ, az agyunk működésétől függ, hogy valaki túlsúlyos vagy karcsú marad, egészségesen vagy helytelenül táplálkozik.

EMedicine Health szervezet hasonló véleményen van, mint John Tickell. Úgy gondolják, hogy a túlevés oka lehet a depresszió, kiáltástalanság, harag, unalom, és olyan okok, amiknek semmi közük az éhségnek. Más szóval az emberek érzelmei befolyásolják az étkezési szokásainkat, ami túlevéshez vezethet.

A kabbala tudománya az előbbieken túl tovább szűkíti a lehetséges okokat. Minden a belső ürességre vezethető vissza, mely abból fakad, hogy nem vagyunk képesek kielégíteni növekvő egoizmusunkat. Bármilyen eszközzel, de kompenzálni szeretnénk a belső űrt, a beteljesülés hiányát, az üresség érzését.

Összességében elmondhatjuk, hogy a túlsúlyosság járványa világszinten problémát okoz, nem csak az Egyesület Államokban, mely egy újabb tünete a modern ember kiüresedettségének.


Kitöltés - nem kompenzáció


Az emberi egoizmus térnyerése ma sokunkban az elégedetlenség érzését okozza, bármit is teszünk. Mindig „akarunk valamit,” és bármennyi vagyont is szerzünk, belül mégis üresnek érezzük magunkat. Ez az állandó üresség kárpótlásra késztet bennünket, és néhányunk számára ez a kompenzáció a folyamatos evést jelenti.

De akármennyi ételt is fogyasztunk, belső ürességünk kitöltetlen marad, és a Kabbala elmagyarázza, hogy egyszerűen azért, mert amire vágyunk, valójában nem fizikai. Tudattalanul minden emberben fejlődik a spirituális vágy, és a 21. században ez a vágy minden korábbinál nagyobb (és éhesebb), és kitöltést követel. Ez a kitöltés csak spirituális, vagy ha akarod, „spirituális táplálék” lehet.

Tehát a kabbala bölcsessége nem azt mondja az embernek, hogy diétába kezdjen. Ehelyett a probléma gyökerét kezeli, megmutatja nekünk, hogyan kell kitölteni ezt a spirituális vágyat - a legmélyebb és és legnagyobb mélységű hiányosságunkat. Amikor végre foglalkozunk a valódi hiánnyal, az olyan gondolatok, mint „akarok valamit… de nem tudom pontosan, hogy mit - talán egy nagy doboz Ben & Jerryt,” egyszerűen eltűnnek. A spirituális elköteleződés eredményeként az ember teljesen más szinten kezd gondolkodni. Az ember folyamatos kalandként kezdi megtapasztalni az életet, és az élet minden pillanatában belülről energikusnak és kiteljesedettnek érzi magát.

Az elhízás és a túlsúly mai növekvő aránya csak annak a jele, hogy az emberek vágyakoznak a beteljesülés után, amit nem kapnak meg - a spirituális kitöltést. Ha ezt felismerjük, és megtanuljuk, hogyan kell kiteljesedni, akkor nem lesz szükségünk semmi „extrára” kívülről.


http://www.kabtoday.com/epaper_eng/content/view/epopup/7414