2018. június 11., hétfő

A Kabbala három posztulátuma

Mi a Kabbala módszerének három alapvető törvénye?

Az első posztulátum, hogy a Természetben egyetlen felső erő létezik, a "Teremtő" vagy a "Természet". Nem tulajdonítunk neki más tulajdonságot, mint, hogy ez egy közös erő, amely magában foglalja mindazt, ami a teremtésben létezik.

A második posztulátum, hogy a felső erő létrehozta a természet élettelen, vegetatív, állati és emberi szintjét, amelyet automatikusan a felső erő irányít alatt álnak, anélkül, hogy szabad akaratuk lenne. Ebben a helyzetben az ember a természet része, aki képes tudatosan és függetlenül reagálni annak jeleire. A héberben az "ember" az "Ádám" (a "Domeh" "hasonló" szóból) szó, ami azt jelenti, hogy "hasonló a Teremtőhöz".

Hasonlóan abban, ahogy a Teremtő a cselekvés szabadságával rendelkezik, lehetősége van önállóan cselekedni, ha valaki a természete fölé emelkedik és képes a saját természete felett cselekedni.

A harmadik posztulátum, hogy a különleges cselekvések és gyakorlatok eredményeképpen mindenki képes elérni a Teremtővel való formaegyezőséget oly módon, hogy szabadon fog cselekedni a Teremtőhöz hasonlóan.