2017. szeptember 27., szerda

Mennyire valóságos a valóságunk?

Gyakran beszélünk a valóság észlelésének kijavításáról. Hogyan változhat a valóságom észlelése és hogyan befolyásolja ez az életem?


Amikor tanulmányozzuk a természetet, megtanuljuk, hogy a különböző állatok különböző módon érzékelik a valóságot. Például egy méh a többszörös töredékekkel rendelkező panoráma formájában érzékeli a valóságot, amik, mintha nem lennének kapcsolatban egymással. A halaknak és a madaraknak teljesen egyedülálló érzékelése van a valóságról. Most a látványról beszélünk, de vannak olyan állatok, amelyek a hőhullámokon keresztül érzékelik a világot, mint például a kígyók. A kutyák azonban a világot elsősorban a szagok révén érzékelik, nem a látáson keresztül, mint az emberek.

Ezért nyilvánvaló, hogy mindent a valóság felfogása határoz meg. Úgy tűnik számunkra, hogy látjuk a valóságot, ahogy az létezik, de honnan tudjuk, hogy ez az igazi? Valójában csak néhány hullámot érünk el a végtelen számú hullámból. Ha más spektrumban látnánk, teljesen más képet látnánk. Lényegében a Kabbala elmagyarázza nekünk, hogy a valóság nem létezik. Ha nem ragaszkodnánk a valóság ma ismert képéhez, és nem tartanánk azt megváltoztathatatlannak és objektívnek, hanem az emberi érzékelés testi szerveinek korlátai fölé emelkednének, akkor a valóságot a testünkön kívül érzékelnénk.

Ekkor számos jelenséget tanulmányozhatnánk magunk körül, amit most még nem látunk, és nem veszünk észre. Végül is ezek a jelenségek akkor is hatással vannak ránk, amikor nem vesszük észre őket. Ezért nem látjuk előre, hogy mi fog történni holnap, és nem értjük, mi miért történik. Az élet mindig kérdéseket tesz fel, és nekünk nincs válaszunk, mert nincs elég információnk. Ezért a valóság felfogása a Kabbala bölcsességének fő kérdése.