2017. február 6., hétfő

Leggyakoribb kérdések a Kabbaláról - 4 . rész

Elérhetjük a Teremtő feltárulását kizárólag a Kabbala különböző fogalmainak tanulmányozása révén, vagy más módszerekre is szükségünk van, mint az imára, meditációra, jógára, stb.?

Ahhoz, hogy elérjük a Teremtő - amely az adakozás és a szeretet minősége - feltárulását, nekünk egy olyan helyzetbe kell kerülnünk, ahol választhatunk a Teremtő feltárulása (azaz az adakozás minősége) és a saját természetünk (azaz a megszerzés minősége) között. A választás igazi szabadsága csak akkor lehetséges, ha a Teremtő rejtve van. Ez azért van, mert ha az egyik lehetőség kedvezőbbnek tűnik, egoizmusunk miatt nincs más választásunk, mint hogy ezután rohanjunk. Ebben az esetben, még ha úgy döntünk is, hogy az adakozást választjuk, akkor is azért adunk, hogy megszerezzünk, azaz egoistán adunk. Valamely cselekmény, amely valóban önzetlen és spirituális, annak előnyeit el kell rejteni előlünk.

Ha szem előtt tartjuk, hogy az egész teremtés célja az, hogy végül megszabaduljunk az egoizmustól, hogy tetteink mindig a helyes irányba mutassanak, a Teremtő felé. Ezért, ha van két választásunk és nem tudjuk, hogy ezek közül melyik ad még több örömet (vagy kevesebb fájdalmat), akkor van egy valódi lehetőségünk a szabad választásra.

Ha az ego nem látja az előnyösebb választást, akkor egy sor különböző érték szerint tudunk választani. Például kérhetjük, hogy ne olyat kapjunk, ami szórakoztató, hanem ami még inkább adakozó. Ha adakozás valami olyan, amit nagyra értékelünk, akkor azt egyszerű lesz megtenni.

Lehetünk egoisták, vagy altruisták, gondolhatunk magunkra, vagy másokra. Nincs más lehetőség. A választás szabadsága akkor lehetséges, ha a két lehetőség nyilvánvalóan látható és egyformán vonzó (vagy nem vonzó). Ha én csak egy lehetőséget látok, akkor azt fogom követni. Ezért, hogy szabadon választhassunk, látnom kell a saját természetemet és a Teremtő természetét. Csak akkor, ha nem tudom, melyik okoz nagyobb örömet a számomra, csak akkor lehet valóban szabad választásom, és semlegesíthetem az egóm. 

Ez a munka nem igényel különleges technikát a természet bölcsességét és törvényeit felölelő Kabbala tanulmányozásán kívül. Összefoglalva, a Kabbala nem vallás, mágia, misztika, jóslás, kultuszok, holisztikus gyógyászat, meditáció, filozófia, teozófia, pszichológia, vagy a parapszichológia, ESP, telepátia, álom értelmezés, tarot kártyák, jóga, vörös zsinegek szenteltvíz, áldások, elmúlt életek regressziói, számmisztika, reiki, csatornázás, asztrológia, asztrális utazás, vagy vetítés, halottakkal való kommunikáció, testen kívüli élmények, voodoo, szabadkőművesség, reflexológia, UFO-k, a kreacionizmus, szufi vagy "izmus " és semmi köze ezekhez.

Kabbala már hosszú, hosszú ideje létezik, és csak most foglalja el helyét a nagyközönség figyelme szerint. Azok, akik úgy közelítik meg, mint a legújabb hóbortot talán, valami más után néznek majd. Azonban azok, akik az alapelvei mélyére ásnak valószínűleg eleget találnak ahhoz, hogy megtartsa őket egy életen át.