2017. január 13., péntek

A gazdaság rejtett problémája - Elfogytak a nagy ötletek

A Wall Street Journal még tavaly év végén ezzel a címmel adott ki egy vezércikket: "Az amerikai növekedés stagnál, mert kifogytunk a jó ötletekből."

Kabbalát tanulok. Évekkel ezelőtt vágtam bele, mert mint sokan mások, valami többet akartam az élettől. Csodáltam és kutattam egy univerzális értelmet és célt. A kabbala az, az egyik leggyakorlatiasabb életről szóló tanítás, amit találtam.

A kabbalisták az evolúciót kevésbé történelmileg, mint inkább egoista fejlődésként határozzák meg. A módszer azt mondja, hogy a történelem során, az egonk nőtt. Az ego a vágyunk a tudásra, a gondolkodásra, evésre, szaporodásra, az életre, hogy pénzt keressünk, és hasonlók. 200 évvel ezelőtt, az emberek inkább a túléléssel voltak elfoglalva, és kevésbé a karrierrel, sikerrel; röviden, ezekben az emberekben az ego kevésbé volt fejlett.

Ahogy az ego nőtt, úgy nőtt a társadalom is. A társadalmi fejlődésünk nagy részét az ego növekedése könnyítette meg. Ez fantasztikus volt, és létrehozta a mai társadalmat.

Azonban a kabbalisták azt mondják, hogy az ego elérte azt a pontot, ahol befejezte a növekedést, mert az élet nem csak a megszerezésről, feltalálásról és gyártásról szól. Az ember számára ez az életmód nem igazán fenntartható.

Azért említem ezt, mert erről szól a Wall Street Journal cikke. A kabbala valószínűleg azt mondaná, hogy a Journal írása helyes: A gazdaság bajban van, mert kifogytunk a nagy ötletekből.

De mi is akkor a megoldás?

Nos, az evolúció folytatódik, de nem ugyanabban az önző irányban. Ki kell fejlesztenünk a kapcsolatot az emberi lények között. A történelmünk jelentős részében, mi a matematikára, a tudományokra, a történelemre és hasonlókra összpontosítottunk, de többé nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak ezeken legyen a hangsúly. A természet azt mondja (nyilvánvaló módon), hogy nincs más választásunk, mint az, hogy kijavítsuk az emberek közötti kapcsolatot.

Nézzük csak Amerikára, fel van osztva politikailag, az egyik oldal olyan fajta gyűlöletet érez a másik iránt, amit a szüleink generációjában nem volt jelen. Ezt kifejezetten megfigyelhetjük a faji és vallási feszültségek esetében is. Figyelemre méltónak tartom azt, hogy egy ilyen fejlett társadalom, hogyan is lehet ennyire megosztott. Ez a gyűlölet nem fenntartható.

Ahogy haladunk a jövő felé, az emberek közötti kapcsolatok oktatása szükségessé válik. Ez az új ötlet, ami hiányzik. Az innováció következő szintje az emberi lények fejlesztése.

Via- Kabbalahblog.info - Peter C. írása