2016. november 28., hétfő

Az élet programja - 2. rész

Mi a különbség a öntudatlan és a tudatos fejlődés között?

Ez idáig öntudatlanul fejlődtünk a negatív nyomás alatt, ami hátulról tolt minket. A Természet kényszerített bennünket az előrehaladásra azáltal, hogy folyamatosan megpróbáltatásokat, kielégítetlen vágyakat, és az állandó hiány érzését küldte.

Hosszú ideje már, hogy elvesztettük a reményt, hogy jó dolgokat látunk majd a jövőben, azonban a nyomás hátulról olyan hatalmas, hogy kényszerít minket az előre lépésre. Amikor hátranézünk, magunk mögé, csak mínuszokat látunk és tudjuk előre, hogy a holnap nem hoz számunkra semmi jót. Azonban reméljük, hogy kevesebb szenvedésben lesz részünk, mint ma. Ez már egy jó dolog számunkra.

Ez a tendencia az aktuális fejlődési szakaszban. Megértjük, hogy a világ visszafejlődik és egyre mélyebbre süllyed, és így elveszti elsődleges értékeit. Semmi sincs előttünk, ami felvidíthatna minket, és mégis, haladunk előre, mert a jelenlegi helyzet elviselhetetlen.

2016. november 25., péntek

Az élet programja - 1. rész

Miért élünk, és mi a fejlődésünk célja?

Először nem rajtunk múlnak ezek, ahogy írva van: "Az ember nem a saját választása alapján születik, éli az életét, és hal meg.”

Nem tudjuk, mi fog történni velünk a következő pillanatban, ez egy áldás számunkra, mert nem a saját választásunk alapján születünk és éljük az életünket. Minden pillanatban a túlélésért küzdünk ebben a világban az adott körülmények között, ahogy azt élet ábrázolja nekünk. És ez jó így. Máskülönben teljesen össze lennénk zavarodva.

Az élet olyan keretek közé helyezi az embert, amit nem ő választott. Nem tudjuk, hogy a sors mit készített elő a számunkra, kivel kell ma találkoznunk, mi fog történni velünk a munkába menet, vagy otthon, mire számíthatunk a gyermekeinktől és a rokonainktól.

Nincs tudomásunk, hogy mik fognak megtörténni velünk, és amikor egy nap mindenféle szerencsétlenségek nélkül telik el, akkor hálásak lehetünk: "Köszönöm Istenem! Ez a nap jól ment! "

2016. november 22., kedd

Z-Nemzedék - A korrekció generációja

A hírekben (Media Polesye) olvashattuk, hogy az utóbbi időben az angol nyelvterületen a millenials (ezredfordulósok) generációja után egy új nemzedék formálódott, akikre cenntennials (azaz a századfordulósok) néven hivatkoznak. 

Úgy is hívhatjuk őket, hogy a Z-Generáció (ők azok, akik 1996 - 2000 után születtek). Ennél a generációnál fordul elő a történelem során az első alkalommal, hogy a szülők és gyermekek generációja között igen nagy mértékű különbözőség van.

A Z-generáció már az internet korszakába született. Nem emlékeznek milyen volt az élet az internetre kapcsolt készülékek nélkül, napi 8 óránál többet töltenek az okostelefonjaikkal, tabletjükkel és olyan természetesen használják az applikációiat mint, ahogy levegőt vesznek. A Z-generáció nem osztja szét a világot digitális, és valóságos részre, az életük simán átfolyik a képernyőre és vissza.

Ennél a generációnál figyelhető meg, hogy nem szeretnek sokáig koncentrálni, szükségük van arra, hogy rövid időn belül a maximális mennyiségű információt megkapják. Tanulmányaikat szoros kapcsolatban folytatják a technológiával, magától érteteődő számukra hogy a világhálót használva szerezék be a különböző témakörök tudásanyagát. A fejükben a tankönyv minden bekezdését a Wikipedia hiperhivatkozásai hatják át.

Ők globálisan gondolkodjanak, mert azonnal információt kapnak a világ minden tájáról. Ez a generáció az interneten kommunikál, emailt, hangulatjeleket, képeket használ. Mindennek gyorsan készen kell lennie, számukra a gyors munka fontosabbá válik, mint valaha.

Dr. Michael Laitman megjegyzése: Ez a generáció fogja megalkotni az alapját az ember és a társadalom korrekciójának. Emiatt születtek. Szükséges, hogy alkalmazkodjunk hozzájuk, hogy tanítsuk őket a korrekció módszerére a kabbala bölcselete alapján.

2016. november 17., csütörtök

Barátok nélkül az élet veszélyes

A Harvard egyetem egyik tanulmánya szerint, az élet barátok nélkül legalább olyan veszélyes, mint a dohányzás (Newsweek).

Egy ember egy rendszer, amit számos tényezője befolyásol, magányosság, szomorúság, félelem, aggodalom, és mindenféle kétségek, és nyomás, amit a társadalom ráhelyez. Mindezek a tényezők létrehozhatnak egy hatalmas nyomást, amik súlyos betegségeket okozhatnak. 

A tanulmány szerint a vér fibrinogén szintje a magányos embereknek, akiknek nagyon kevés rokoni kötődésük, és csak néhány barátjuk van, 20% -kal magasabb (a magas fibrinogén szint embóliát okozhat, és előre jelzője lehet a szív-, és érrendszeri betegségeknek - a szerk. megjegyzése) mint a többi résztvevő vizsgálatakor.

Egy személynek szükséges, hogy érintkezésben legyen a társadalommal. Ez a természetünk. Ezért egy magányos ember állandóan és tudatosan keresi a kapcsolatokat, és ha nem találja meg azokat, akkor állandó stressz és nyomás alatt lesz. 

Mi a helyzet azonban a mai fiatalokkal, akik virtuális tér, a közösségi hálókon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, ők valójában magányosak? 

Dr. Michael Laitman szerint igen, az utóbbi időkben a magányosság sokkal intenzívebben érződik, mert nincs semmilyen melegség a virtuális kapcsolatokban. Azonban ez még mindig egy pozitív folyamat, mert a növekvő magányosság vezeti a személyt a gonosz felismeréséhez. A kérdés az, hogy vajon ez a szenvedés hosszú útja mentén, vagy a fény gyors útja mentén valósul-e meg.

2016. november 10., csütörtök

Született altruista

A hírekben (newsroom.ucla) olvashattuk, hogy: "Miután feltárásra kerültek az agyterületek, amik hajtóanyaggal látják el az empatikus impulzusainkat - és ideiglenesen letiltják a többi területet úgy, hogy szembeállítják az említett impulzusoknak -, két UCLA agykutató rádöbbent az emberi természet optimista oldalára.

"Az önzetlenségünk talán jobban bele van programozva az agyunkba mint azt korábban gondolták" - mondta Leonardo Christov-Moore az UCLA Semel idegtudományi és emberi viselkedés intézetének posztdoktori munkatársa. 

"Az eredményekről a közelmúltban két tanulmány is beszámolt, ami rámutatott arra, hogy van lehetséges útja annak, hogy az emberi viselkedés kevesebb önzőséget, és több önzetlenséget mutasson" - nyiltatkozott így a másik kutató, Marco Lacoboni az UCLA pszichiátriai professzora. 

Dr. Michael Laitman megjegyzése: Baal HaSulam azt írja, hogy minden generáció 10%-a altruistának születik, és cselekedeteiket már meghatározta ezt a veleszületett minőség, amit megvalósítanak a különböző társadalmi kapcsolatokban.

2016. november 2., szerda

A lelki problémák következménye

Mi a lelki oka annak, hogy nem vagyunk képesek gyermeket nemzeni?

Számos problémával szembesülünk manapság, mint például az akarat erősödése, kiteljesedése, elmélyülése és ezek különböző kombinációi. Mindez a belső lelki és mentális problémáink eredménye.

Nem számít most már az, hogy hány száz gyógyszert fejlesztettünk már ki, azok mit sem érnek. Folyamatosan csak körbe körbe fordulunk, úgymond "saját farkunk után" szaladgálunk. Minduntalan rossz irányba gondolkodunk, haszontalan cselekedeteink már oda vezetnek, hogy olyan gyógyszereket kell kifejlesztenünk, amik a mellékhatások mellékhatását kezelik.