2016. február 27., szombat

A spiritualitásért való élet

Hogyan rendezzem be az életem, hogy az teljesen a Természet felfedezésének legyen alárendelve?

Ez egyszerű, meg kell vizsgálni és szervezni az anyagi életet. Biztosítani kell, hogy ne okozzak kárt senkinek, semmilyen anyagi világbeli cselekedetemmel. Más szóval, nem lehetek sem tolvaj, sem bűnöző. Nem élhetek mások költségén. 

Ugyanakkor az adakozás érdekében kell cselekednem, és közben azt remélni, hogy a korrekció felé haladok.

De mindenekelőtt, mindenkinek önmagát kell korrigálni, tehát ahogy nem okoz kárt a többieknek, nem fosztja meg őket semmitől, még indirekt módon sem.

A feladat maradék része kizárólag a szándékban foglaltatik benne. Magától értetődő ez, ha például segíteni kell egy barátnak találni munkát, de lényegében az egész munkánk a spirituális területen belülre vezet, a spirituális kapcsolat jelentése által.
Nem kell „lemásolnunk” különböző altruista, vagy spirituális szervezeteket, amelyek humanitárius segítséget kínálnak, és így rontják el az embereket, ők azok akik az embereket megfosztják, az önállóvá válás, lehetőségétől, és valójában önmagukkal foglalkoznak mindeközben. 

Tény, nagyon sok szervezet van, aki hasznot húz ebből. Ezért, van egy törvény, amit be kell tartanom, ha a Teremtő a (Természet) felé igyekszem: Törődöm a testi szükségletekkel, mivel ezek szükségesek a létezésemhez, azonban a maradék erőfeszítéseimet kizárólag a Teremtő a (Természet) felfedezésére fordítom barátaimhoz való kapcsolódáson keresztül.

Dr Michael Laitman

2016. február 19., péntek

Leleplezni a titkot

Kérdés: Tudna legalább egy példát adni, hogyan tapadhatunk hozzá a Teremtőhöz a világunkban?

Michael Laitman válasza: Az embernek ezt egyedül saját magán kell érezni. Ez az oka, hogy a Kabbalát a titkos bölcsességnek nevezik; mivel lehetetlen közvetíteni azt egy elvont, elméleti, verbális módon. Csak az tudod megtanítani egy embernek, hogy felfedje azt magában, és akkor képes lesz megérteni, hogy mi is ez a bölcsesség.

Nincsenek titkok a Kabbala bölcseletében. A titok csak az a tény, hogy mindez el van rejtve a jelenlegi érzékink elől, és mindenki a saját korrekciójának szintje szerint tárja fel. Ez nagyon egyszerű! A mi világunkban például nem adunk egy kisgyerek kezébe éles szerszámokat, tehát olyan dolgokat, amelyek veszélyesek lehetnek a számára, mielőtt meggyőződnénk arról, hogy nem sérti meg magát, vagy nem ejt semmit magára.

A Kabbala bölcseletében még élesebb és veszélyesebb dolgok és erők vannak. Ezért szándékos "emlékezetkiesés" jött létre, hogy ne legyünk képesek megérinteni ezeket. Képzeld el, hogy egy sötét felhőben létezel, és csak ha megfelelően dolgozol, akkor fog ez a felhő elhalványulni, egyszer az egyik helyen, majd egy másikon, és így tovább, de csak annak a távolságnak és iránynak megfelelően, hogy magadnak, vagy másoknak ne ártsál vele.

Az orosz nyelvű Kabbala leckéből, 2015. október 11.

2016. február 14., vasárnap

A végtelen mennyiségű elérése az ürességnek


A földi létezésünk gyakorlatilag kimerítette önmagát. Az összes megkülönböztethető élvezet, amely az étellel, szexualitással, családdal, egészséggel, családdal, hatalommal kapcsolatos, többé nem tölt el élvezettel és megelégedéssel bennünket, és nem szolgálnak célként a számunkra már. Még ha ki be is teljesítjük őket, folyamatos ürességet érzünk belül. Ezért szembesülünk a Természet komoly kihívásával, amely megmutatja nekünk, hogy mi egyáltalán nem értjük hol vagyunk, Végül is az egész univerzum nagysága itt van, az orrunk előtt, de csak egy mikroszkopikus részét vagyunk képesek felfogni belőle.


Valójában az összes anyag üres. Az anyag, atomokból az pedig nukleonokból (a nukleon az atommagot alkotó részecskék a neutron és a proton közös neve) és elektronokból állnak. Azonban ha nagyítva benézünk az atomba, ahol a nukleonok olyanok, mint számunkra a pénzérmék, akkor a nagyságrendi eltérés közte és az elektronok között olyan, mintha egy egész kilométer lenne! Az atom olyan, mint a naprendszer, ahol a bolygók (elektronok) keringenek a nukleonok körül, mint napok körül, és ezen kívül minden üres! Sőt, ez nem csak kozmikus üresség, amely végső soron nem tartalmaz részecskéket, hanem egy mindent átfogó üresség!


Így, a teljes velünk való viszonylatában, az anyagon belül hatalmas üresség tátong. Azonban nézhetjük ezt fordítva is: ez nem üres, hanem kitöltött terület, csak nem tudjuk ezt a kitöltést érzékelni és érezni! Azonban ennek a rejtett kitöltésnek az érzése, a legfontosabb dolog a számunkra. Ha van egy láthatatlan kitöltés, az elektron és a nukleon között, akkor ugyanez van köztünk is. Nem az anyagi része a fontos ennek, hanem ami azon túl van. Csak akkor leszünk képesek ezt érezni, ha a körülöttünk lévő természetet, más módon fogjuk elkezdeni érzékelni, nem úgy, mint egoisztikus megszerezni vágyást, hanem egy ellenkező minőségben, mint adakozást. 

A természet két minőséget tartalmaz: kapni akarást és adakozást. Minden mást, a kettő egyensúlya tart fent. 

Azonban mi, mindannyian együtt, és mindannyian külön-külön, megszerezzük az összetevőket, amelyek a mi kielégítésünkre irányulnak. Csak öt érzékszervünk van, vagy kicsiny „tározónk,” a kapni akarási vágy, amely miatt csak egy kicsiny mértékét érzékeljük, egy nagyon behatárolt darabját a létező világnak, minőségi oldalát tekintve és ez az, ahová a Kabbala Tudománya a megszerzés tudománya, a valódi állapot érzékelése megérkezik, megmentési célból. 

A lényege ennek a tudománynak, hogy kifejlesszen a kezdeti természetével ellentétes minőséget az emberben, ami az adakozás maga. Akkor az ember kilép önmagából, a belső, zárt mennyiségéből, és a világot innen kívülről kezdi el érezni, az önmagától való függés teljes kiiktatásával. Az előzőleg érzett ürességekben, a végtelen ürességeken belül, ahol az anyagnak csak egy minimális eloszlása van, hirtelen felfedezi az ember, hogy azokat mindig egy bizonyos mennyiségű adakozás töltötte ki – egy másik, külső világ, és ez is tartja egyben.. Ez tehát teljesen kapcsolódik a mi világunkhoz, kiegészíti azt, sőt annak gyökér világa és forrása. Ez az, ahogy elkezdjük megérteni, miért létezünk, honnan származik minden, és hogyan működik. A haszontalan morzsák vég nélküli szedegetése helyett, egy általános, zárt képet kapunk a teljes univerzumról, és ez megmutatja nekünk, az, okokat és a célokat, és hogy valójában mi is történik velünk.

                                            
                                                                                                            Dr. Michael Laitman

2016. február 7., vasárnap

Egy agyi tanulmány

Hozzászólás: A Tel Avivi Egyetem elvégzett egy kutatást, amely megállapítja, hogy nincs különbség a férfiak és a nők agyának szerkezete között.

Michael Laitman válasza: Természetesen, mivel az agy egy gépezet, egy számítógép.

Nincsen kezdeményezője a vágynak a testünkben, minden rajtunk kívül található, a test pedig a vevő, amely elnyeli a vágyat, elkezdi feldolgozni, és reagál rá egy bizonyos módon. Tehát a férfiak bizonyos típusú vágyakat kapnak meg, és a nők más típusúakat, és ezen a módon aktiválódik az agyuk. Azonban önmagukban az agyukban nincs különbség.

A vágyak egy hálózatból jönnek, amely összeköt minket, de mi nem érezzük azt. És minden cselekedetünk oda tér vissza: a szellemi, fizikai, erkölcsi, etikai… mindegy milyen. Minden reakció minden szinten visszatér a hálózatba.

Ingereket kapok a hálózatból, reagálok rájuk, és ezek a reakciók visszatérnek a hálózatba. A probléma annak megtanulása, hogy hogyan kell elfogadni és megérteni a jeleket, amik érzelmileg érnek el minket, hogyan reagáljunk rájuk helyesen, és hogyan továbbítsuk őket korrekt módon.

Ha ezt megteszem, úgy fogom érezni ezt a hálózatot, mint egy új világot: a Felső Világ tárul fel nekem. A Kabbala bölcselete pontosan arról beszél, hogy hogyan reagáljunk erre a rendszerre helyesen, hogyan használjuk, és irányítsuk azt. A Kabbala a jövő kibernetikája.


A KabTV “Hírek Michael Laitmannal” című műsorából, 2015. december 10.