2016. augusztus 1., hétfő

Oszlassuk el a Kabbalát övező mítoszokat - 3. rész

Szekuláris emberek és a Kabbala

Kérdés: Miért vélekednek az emberek úgy, hogy csak azután tanulhatják a Kabbalát, miután elsajátították a Tórát és a Talmudot?

Michael Laitman válasza: A nagy kabbalista, Ari és tanítványa, Haim Vital kifejtik a könyveikben, hogy az embernek meg kell vizsgálnia az összes könyvet a Tórát és a Talmudot, de csak miután felfedte a Teremtőt. Csakis a feltárulás után tudja megtölteni magát a Fénnyel a Talmud tanulmányozása által.

Az emberek a Talmudot azzal a céllal kezdik el tanulmányozni, hogy felfedjék a Teremtőt, még a templom lerombolása előtt. Végtére is, az egész Tóra a felebarát iránti szeretet törvényéről beszél, az emberek elkezdhetik szeretni a másikat, megérezhetik és magukba foglalhatják a teljes spirituális világot, ami kívül van az egójukon.

Azonban amikor megszerzik az adakozás tulajdonságát, és elkezdik tanulni a Talmudot, és mindent, amit ott le van írva, azt helyes módon kezdik el érzékelni, látni fogják, hogy az ott leírtak spirituális fogalmakról szólnak, az anyagi világbeli ágaik helyett.

Tehát, az aki szeretne a kabbalával foglalkozni, az elkezdheti azt mindenféle előképzettség nélkül is. Fontos azonban az, hogy megszerezze az adakozás tulajdonságát mielőtt a Gemara, Misna, és a Tóra mesterévé válna.

Elmesélem most, hogy egyszer negyven diákot kísértem Tel Avivból a tanáromhoz, Rabashoz. Voltak teljesen világi emberek is közöttük, legtöbbjük nem tudta mi is az a Tóra, még az iskolai tananyagban sem hallottak róla. Mégis Rabas elfogadta őket, és elkezdték tanulmányozni Kabbalát.

Korábban valóban tiltott volt a Kabbala tanulása, mert a zsidók száműzetésben voltak, mely idő alatt nem volt tanácsos a Kabbalához fordulni. Meg kellett várni a száműzetés végét, ami a 20. században történt, mintegy 20 évvel ezelőtt.

Azonban ettől a ponttól kezdve, a Kabbala nyitva áll mindenki számára. Ahogy Baal HaSulam írta, a száműzetés időszaka teljesen ért véget 1995-ben. Attól a pillanattól kezdve, ezt a bölcsesség mindenki számára nyitva van.

Kérdező: Néhány ember úgy gondolja, hogy a száműzetés Izrael állam megalapításával ért véget.

Michael Laitman: Én a Kabbalisták által elfogadott meghatározást értem ez alatt.

Izraeli Rádió Programjából, 103FM, 2016-02-28 - Laitman.com