2016. július 24., vasárnap

Oszlassuk el a Kabbalát övező mítoszokat - 2. rész

A "40 évesek" a Kabbalában

Úgy ismerjük, hogy Kabbalát csak 40 éves kor után kezdhet el tanulni az ember, ez igaz?

Az egy nagy félreértés, hogy nem javasolt 40 évnél fiatalabbaknak a kabbala tanulmányozása. A Kabbala bölcseletében a 40-es száma Bina szintjét jelenti.

Az az ember, aki eléri a Bina szintjét megszerzi az abszolút adakozás tulajdonságát, ahol feltárhatja a teljes Hochma hatalmas Fényét, amely az egész univerzumot irányítja. A Kabbala bölcseletét két részre kell osztanunk, az egyik ahol még a személy nem éri el a Bina szintjét, a másik ahol már felette van. Mindenki képes a Bina szintjéig tanulni a Kabbalát. Azonban fölötte csak azok, akik képesek tovább lépni, folytatni az emelkedést.

A Bina szintjét nevezik a "40 éves kornak". Csak azok az emberek képesek "tanulni Kabbalát" – azaz megszerezni a Hochma Fényét – akik elérik a Bina szintjét, ami a 40-es számként lett meghatározva. Ennek azonban semmi köze egy ember biológiai korához.

Számos bizonyítékot találunk ennek alátámasztására, nézzük csak meg azokat a híres kabbalistákat, akik fiatal korukban hunytak el, és még nem érték el a 40 éves korukat, úgymint ARI, Rabbi Traszk Breslavból, és mások. Nyilvánvaló, hogy ők jóval 40 éves koruk előtt kezdett Kabbalát tanulni.

Hasonló tévhitként él az emberek fejében az, hogy nőtlen emberek számára tilos kabbalát tanulni. Az a vélekedés alakult ki korábban, hogy azok akik családban élnek sokkal stabilabb és kiegyensúlyozottabb életet élnek, ennek eredményeképpen alkalmasabbak a tanulásra, vizsgálódásokra. Azonban figyelembe kell vennünk azt, hogy abban az időben az emberek már 16 - 17 évesen már házasságra léptek, családot alapítottak.

Via - Izraeli Rádió - 103FM - 2016-02-28 - laitman.com