2016. július 20., szerda

Oszlassuk el a Kabbalát övező mítoszokat - 1. rész

Hallgassunk Sárára

Kérdés: Az emberek azt gondolják, hogy csak a zsidók tanulhatják a Kabbalát. Ez igaz?

Válasz: Engedd meg, hogy kérdéssel válaszoljak most neked. Kik is vannak "zsidóknak" nevezve?

Elmondom most neked, hogy eredetileg, azokat hívták zsidónak, akik a Kabbalát tanulmányozták. Azokat az embereket, akik Ábrahám pátriárka köré gyűltek, őket nevezték zsidóknak. Azokat, akik az ősi Babilonból a Kánaán földjére vándoroltak, és akikből Izrael nemzete származik. 

Tudnod kell, hogy a „zsidó” (Yehudim) szó az „egység” (Yehud) szóból fejlődött ki. Vagyis az eredeti zsidó koncepció szerint az van zsidónak nevezve, aki a Kabbalát tanulmányozza és nem az, akit a mai hétköznapi értelemben annak neveznek.

Kérdés: Mi történik, ha egy török-muszlim tanul Kabbalát?

Válasz: Nem számít, hogy ki ő. Sok törzs és különböző közösségek voltak az ősi Babilonban. Azok, akik csatlakoztak Ábrahámhoz, azok lettek a „zsidók”.

A zsidó nem egy nemzetiség, mint a többi nemzet. Lehet valaki francia, vagy bármilyen más nemzetű, attól még válhat zsidóvá. Zsidóságát valaki nem az apájától és anyjától kapja születésekor. Ez sokkal inkább egy gondolathoz, egy törekvéshez kötődik. Egy olyan gondolathoz, ami az élet értelmének és fejlődésének célját kutatja.

A zsidóság egy spirituális fogalom. Ezért minden ember zsidóvá válhat. Egy franciam vagy német, aki annak a megközelítésnek szenteli magát, hogy van egy felső erő (egy jó, ami jót tesz), ahol nincs semmi más ezen az erőn kívül, a szeresd felebarátod, mint saját magad törvényén kívül, az zsidóvá válik. Ez az, ami meghatározza a "zsidóságát" (Yehudiut).

Kérdés: A nők tanulhatnak Kabbalát? A múltban voltak női kabbalisták?

Válasz: Természetesen! Minden zsidó ősanya és prófétanő Kabbalista volt. Egészen a templom lerombolásáig, mind a férfiak és a nők a rendelkeztek spirituális eléréssel Izrael nemzetében. Egyszerre éltek a két világban, az egész érzésében.

Kérdés: Ebből az derül ki számomra, hogy nincs különbség férfi és nő között kabbalában?

Válasz: Dehogy, van különbség. Csakúgy, mint a mi világunkban a nő eltér a férfitól, a valóságról való felfogásában és a viselkedésében. Ugyanakkor, tekintettel a felső erőre, és a teremrés céljára, mindkettőjük ugyanabba az irányba halad. Ezért minden ember tanulhat Kabbalát, nemzetiségre és nemre való tekintet nélkül.

A korábbi századokban olyan prófétanők éltek, mint Hulda, Deborah, Miriam, és a zsidó nemzet ősanyjai. A spirituális szintjük nem, hogy nem kevesebb, de még nagyobb volt, mint a férfiaké. Nem ok nélkül mondja a Teremtő Ábrahámnak, hogy "Figyelj arra, amit Sára mond."

Forrás: Az izraeli rádió programjából 103 FM, 2/28/16 - laitman.com