2016. június 24., péntek

Kabbala, a legvalóságosabb tudomány

Kérdés: Miért hívja a Kabbalát tudománynak, és nem egy tannak?

Michael Laitman válasza: A kabbalisták és azok az emberek, akik megpróbálták megérteni őket, azt mondják, hogy a Kabbala egy tudomány. A Kabbala kimeríti az összes meghatározást amivel a tudományt definiáljuk, sokkal inkább, mint valami tanítás.
 A tanítás nem tényeken alapszik. Ez a gondolatok és feltételezések szintézise, amit egy személy megtapasztal, de semmiképpen sem tényeken; nem világos, pontos dokumentáción, annak a szabálynak megfelelően: "a bírónak csak az áll rendelkezésére, amit a szemével lát", a világunk megfigyelésén, és mérésén, olyan mértékben, hogy valami feltáruljon a számára.

A kabbalista egy olyan ember, aki extra érzékeket fejlesztett ki, amellyel másoknál mélyebben kutatja a természetet. A természetnek azt a szintjét vizsgálja, ahol az erők irányítása található, a világunk irányításának terve és adatai, és ez a valóság számára. Ő teljesen pontosan eléri ezt, feljegyzi, és építi azt. Az a világ nem kevésbé valóságos neki, mint a mi világunk, és így az ő felső világról való kutatását tudományos kutatásnak, őt magát pedig tudósnak tekintjük.

Sőt mi több, a kabbalisták azt állítják, hogy a Kabbala az összes tudománynál jobban megfelel a tudomány követelményeinek és meghatározásainak, mert a természetet a maga igazi formájában tárja fel – nem a szűk keretek között, amit egy sor behatás zavara alatt kapunk: gondolatok, az értelmünk és érzéseink törése, és a mi a környezetre gyakorolt hatásunk következtében.

Jelen pillanatban a világot csak az öt érzékszervünkön keresztül tapasztaljuk meg, vagy olyan eszközök segítségével, amelyek kitágítják egy kicsit az érzékelésünk skáláját, míg a kabbalisták a természetet abszolút formában érzékelik, mert kifejlesztették a képességet, hogy kilépjenek magukból azáltal, hogy az egoizmus fölé emelkedtek, ami megnehezíti azt, hogy megértsük a természetet az egoista érzések és az elme által; igazi kutatókká váltak, tudósokká, akik teljesítményükben felülmúlják világunk tudósait.