2016. május 21., szombat

Hogyan vessünk véget a fiatalok körében az erőszaknak

Kérdés: Ön azt mondja, hogy a fiatalok körében tapasztalható erőszakot nem vagyunk képesek
megállítani: 11 éves gyerekek szúrják le egymást. Hova vezet mindez? Mi történik 15 év múlva, amikor ezek a 10 éves gyerekek a húszas éveikben járnak majd?

Válaszom: Először is a gyerekek nem érzik szükségét annak, hogy törvényeinket kövessék, mivel koruk miatt nem büntethetőek. Nem citálhatóak bíróság elé kiskorúságuk miatt. Mi történik ebből kifolyólag? Ahogy a gyerek nő, védekező ereje félelmével együtt növekszik, a felnőttek világában való létezésre való szükségével együtt. Szóval egy dolog mely segíthetne, az ha felnőttként kezelnénk őket.

De valójában a törvényeink nem alkalmazhatóak a gyerekekre. Szükség lenne törvényes előírásokra minden korcsoportra, és ezen belül is különbséget kellene tennünk lányok és fiúk között. Tudnunk kellene mit is várhatunk el tőlük, és hogyan büntethetjük meg őket. Látniuk kellene a megfelelő viselkedési normákat a jutalmazás és büntetés rendszerén keresztül.

A gyereknek tudnia kell mindezt – ez a nevelés valóban megfelelő rendszere. Ez az a rendszer mely működhet az emberek állati durva viselkedése ellen, és képes lehet egy valódi személyt formálni. Minden egyes tettért megfelelő reakciónak kellene léteznie. Ez az az út, ahogy egy anya is neveli újszülöttjét: bátorítást ad bizonyos dolgokért, és büntet másokat.

Ez a módja annak, hogy az “agyagot” formáljuk. És a gyerekek megértik mindezt, mivel ők maguk az “agyag”, mely magában foglalja az élvezeteket kívánó vágyat. Befolyásolhatjuk ezt a vágyat azáltal, hogy elmagyarázzuk nekik: amennyiben egy bizonyos formát öltesz édes jutalmat kapsz, amennyiben másfajta formába öltözöl keserűséget érzel. E módon vagyunk képesek egy emberi lényt formálni.

Azonban, ha megengedünk nekik bármi, amit akarnak, és negatív viselkedési formákat mutatunk nekik, mint amit a gyerekek a durva gusztustalan játékokból – ahol emberek egymást ölik – tanulnak meg, és ugyanezt látják a televízión és az interneten keresztül, és mindezért a társadalom nem bünteti őket, akkor milyen fajta eredményt várunk ettől a neveléstől? Egy imádni való újszülött egy szörnyű gyermekké cseperedik fel.

Szóval először is a szülőket kell felnevelnünk a megfelelő nevelés létrehozásával kapcsolatban. Ellenkező esetben a jövő generációja minden bizonnyal rosszabb lesz, mint a jelenlegi.