2016. május 2., hétfő

Gordon Brown előterjeszt egy tervet az első globális társadalom építésére

Híradás (a The Times Online által):
“A különleges kapcsolat globálissá válik”.

Amikor a történészek visszatekintenek majd erre az időre, és azt fogják mondani, hogy itt történt a korábban soha nem tapasztalt globális változás. A globális banki válság mértéke és sebessége sokszor teljesen lehengerlő volt. Az emberek, akik a bankokra bízzák pénzüket a világ minden részén tehetetlennek érezték magukat és félni kezdtek.

De éppen akkor, amikor a helyzet nehezebbé válik, és a kihívások erősödnek, akkor kell az országoknak tisztán látást, vezető szerepet és bátorságot mutatnia – és még ennél is többet tehetünk, amennyiben nemzetközi szinten együtt működünk. Szóval most van az az idő, amikor a világ minden országának vezetésének együtt kell dolgoznia, és olyan tettekben megegyeznie, amely kivezet minket a jelenlegi válságból, és biztosítja azt, hogy utána erősebbé válunk.

Új típusú kihívások állnak a világgal szemben, mely olyan célok iránti együttműködést kíván, mely az egész világot magába kell, hogy foglalja. A globális pénzügyi stabilitás újjáépítése egy globális kihívás, mely globális megoldást kíván.

Azonban a pénzügyi stabilitás csak az egyike azoknak a kihívásoknak, mely a globalizációval együtt jár. Az a feladatunk, hogy együtt működve egy nagyütemű, alacsony károsanyag kibocsátású újjáépítésbe kezdjünk, komolyan véve a klíma változás globális kihívását. Minden erőfeszítésünknek abba az irányban kell történnie, hogy egy stabilabb világot hozzunk létre, ahol nem csak a globális terrorizmust, hanem a globális éhezést és betegségeket is legyőzzük.

A globalizáció nagy fejlődést hozott, milliókat emelve ki a szegénységből, ahogy azok elkezdték élvezni a gazdasági növekedés, és kereskedelem kedvező hatásait. De mindez új bizonytalanságokat is hozott…A globalizáció nem csak egy lehetséges iránya életünknek, hanem egy tény, a kérdés csak az, helyesen vagy hibásan használjuk azt.

Én oly módon látom ezt az új globális megállapodást, ahol minden földrész nyersanyagokat injektál a globális gazdaságba. Hiszek abban, hogy ennek az új befektetésnek a legfontosabb pontja az, hogy minden ország a jövő zöld fejlesztését segíti, ahol minden ország részt akar venni a nemzetközi pénzügyi rendszerek kialakításában,beleegyezve annak alapvető alapelveibe, melyek nemzetközileg lesznek koordinálva.

Ez egy új globális megállapodás, mely nemcsak lefekteti egy fenntartható gazdasági újjáéledés alapjait, hanem egy valódi új fejezet a nemzetközi kapcsolatok terén, melyben minden ország szerept játszik. Ez a nemzetközileg koordinált terv 6 elemet foglal magában:

– 1. Egy univerzális akció a válság terjedésének megállítására, a globális gazdaság stimulálására, és a globális recesszió mélységének, és időtartamának csökkentésére

– 2. Akció a kölcsönök adásának újraindítására, hogy a családok, és üzletek ismét képesek legyenek kölcsönöket felvenni

– 3. Az összes ország feladja a protekcionizmust, egy áttekinthető mechanizmussal, hogy mindezt figyelemmel lehessen kísérni

– 4. A nemzetközi szabályozás megreformálása, hogy a szabályzati rések megszűnjenek, és a “fekete” banki rendszernek ne legyen tere megbújni

– 5. A nemzetközi pénzügyi intézetek reformja, és egy nemzetközi korai figyelmeztető rendszer létrehozása

– 6. És végül egy nemzetközileg koordinált akció a jövő építésére – azáltal hogy a világgazdaságot egy ökonómiailag, természet barátként és társadalmilag fenntartható alapokra helyezzük, hogy a jövőbeni növekedést és javulást elősegítsük.

Azt szeretném, hogy mindez a remény valóra váljon azáltal, hogy mindannyian együttműködünk a 21.-ik század formálásában, mint az első igazán globális társadalom század.