2015. október 29., csütörtök

Hol van a felső világ?

Kérdés: Az életünk annyira primitív: munka, hazaút, vacsora, alvás, reggeli felkelés, majd megyünk vissza dolgozni. És ön most valamiféle „felső világról” beszél!

Szeretném ezt látni, de amikor felnézek, csak a mennyezet látom. Tudok-e valamit változtatni az életemen? Hol van ez a felső világ?

Michael Laitman válasza: Amikor a felső világról beszélünk - amely a jelenlegi világunk felett található - ... a Kabbala bölcselete nem hétköznapi magasságot ért ez alatt, mint a mennyezet, vagy a csillagok az égen; a Kabbala a belső és a magasabb emberi tulajdonságokról beszél. Néha azt mondjuk: "Micsoda hatalmas ember, ő mindenki fölött áll," de mi nem a magasságára értjük. Napóleon másfél méter magas volt, ugyanakkor egy hatalmas személyiség volt. Tehát először is azt kell tisztázni, hogy mit jelent az "alacsony" és "magas".

A Kabbala a "magasabb" szót, a szó sajátosságnak megfelelően használja. Magasabb jellemzők az adakozás, szeretet, kapcsolat, és az egység. És ha azt mondjuk, hogy egy személy alacsonyabb, akkor arra utalunk, hogy szomorú jellemzőkkel bír, tehát egyáltalán nem valamiféle hosszmértékről beszélünk itt.

2015. október 28., szerda

Azon ember élete, akinek megvan a hatodik érzéke

Kérdés: Hogy változik meg az életem, ha megszerzem a hatodik érzéket? Mit fogok érezni?

Michael Laitman válasza: A hatodik érzék az adakozás tulajdonsága, ami ugyancsak öt fajta érzékre van felosztva. Ezt a világot, az öt fizikai érzékszervünkkel érezzük, úgymint: látás, hallás, ízlelés, szaglás és a tapintás.

Másrészről viszont a Kabbala bölcselete lehetővé teszi számunkra, hogy kifejlesszünk egy további érzéket, ami ugyancsak fel van osztva látásra, hallásra, ízlelésre, szaglásra, és tapintásra, csak a spirituális szinten.

Ez a kiegészítő érzékelés lehetővé teszi számomra, hogy érezzem a felső valóságot, a körülvevő világ szélesebb körét. Aztán érzem, ahogy én kölcsönösen közreműködök a felső erővel és megértem az okát mindennek, ami a világunkban történik.

Megértem, hogy a felső erő miért fordul hozzám, vagy másokhoz, és hogyan kellene reagálnom a megfelelő módon, annak érdekében, hogy elkerüljem az események negatív alakulását, és még jobbra változtassam a dolgokat, és kijavítsam azokat.

2015. október 27., kedd

Betartani a 613 Mitzvát

Kérdés: Mit jelent a 613 Mitzva (parancsolat) betartása?

Michael Laitman válasza: Minden egyes ember 613 egoista vággyal rendelkezik, melyet jósággal és szeretettel kell kijavítani.

Kérdés: Nekem ezeket folyton számolnom kell, hogy hol is tartok?

Michael Laitman válasza: Nem. A vágyak folyamatosan bukkannak fel, egymás után, különösen a kapcsolatainkon keresztül. Ezért nekünk elég csak arra gondolni, hogy kapcsolatba lépjünk társainkkal, hogy lenullázzuk magunkat feléjük.

Ez kell hogy legyen az egyetlen állandó cselekedetünk, annak érdekében, hogy minden megközelítse az általános szabály megvalósítását, a "Szeresd felebarátodat, mint magadat." Ezt nevezik 613 Mitzva végrehajtásának.

KabTV’s “Az Örök Könyv Titka” című műsorából - 2015 május 13. - Laitman Blog

2015. október 26., hétfő

Közeledik a világvége?

Kérdés: A Kabbala bölcselete szerint a világunk 6000 éves fennállásának vége felé járunk. Most az 5776. évben vagyunk. Ez azt jelenti, hogy 224 év múlva eljön a világvége? Minden meg fog semmisülni?

Michael Laitman válasza: Igen, ez az, ami meg van írva. Azonban mit jelent az, hogy mindez el fog pusztulni? Világunk elvész, vagyis el fog tűnni az érzéseinkből. Mert, amit most érzel, az úgy tűnik számodra, mint a valóság, amelyben létezel. De ez egy olyan valóság, amit csak az érzékeiden belül teremtődik.

Mi, emberek úgy érzékeljük a valóságot, ahogy azt most körülöttünk látjuk. De ha egyéb jellemzőkkel ruháznának fel minket, ha másfajta érzékszerveink lennének: másfajta látás, hallás, ízlelés, szaglás és tapintás, akkor a valóságot egy teljesen másmilyen formában fedeznénk fel. Azaz a valóság, amit észlelünk nagyon szubjektív.

A Kabbala bölcseletének segítségével elkezdheted megváltoztatni magad, ezt úgy nevezzük, hogy „saját magunk korrigálása”; elkezdesz megszerezni mindenféle új jellemzőket és képességeket, és ebből következik, hogy elkezded sokkal mélyebben látni a világot, részletesebben, mint a hétköznapi emberek.

2015. október 25., vasárnap

Mi az egyenlőség?

Kérdés: Mi az egyenlőség? Az ember megszületik, bele ebbe a világba, és minden, amit lát, minden teljesen szeparált, fel van osztva, kezdve attól, hogy mit érez magán belül, egészen odáig, hogy mit lát magán kívül. Azonban mindezek ellenére, az egyéneknek van egy különös vágya az egyenlőségre. Honnan jön ez?

Válasz: Az összes jellemzőnk, a megfigyeléseink, a helyzeteink és a törvényeink mind egyetlen állapotból erednek, az egység állapotából, egy analóg, integrál rendszer az, amit mi itt felfedezhetünk.

Az integrál rendszer az egymástól való teljes függőség elvén épül fel. Ez azt jelenti, hogy mi teljesen egyenlőek vagyunk. Még ha az embernek az egyéni paraméterei százszorta jobbak, mint a másiknak, akkor is a jó képességű embernek a nagyszerűsége a kevésbé jó képességű embertől függ, mert a rendszer teljesen összekapcsolt. A zárt rendszerben ha bármilyen kis zavar is keletkezik, akkor a rendszer megbukik! Ez az egyenlőség törvénye! 

2015. október 24., szombat

Az emberiség nem válik érzékenyebbé az idő előrehaladtával

A scitation.aip.or portál az alábbiakról számolt be: “A Cornell Egyetemen dolgozó matematikusok kifejlesztették azt a modellt, amely megmutatja, hogy milyen típusú gondolkodás – intuitív vagy racionális – jellemezte az emberiséget az evolúció különböző fázisaiban.

A tanulmány szerint voltak időszakok az emberi történelemben, amikor az emberek egy lassú és racionális gondolkodás alapján hozták meg a döntéseiket, és voltak idők, amikor az uralkodó gondolkodás gyors és intuitív volt. A modell szerint úgy tűnik, hogy az emberek nem válnak racionálisabbá az idő során, és a racionális gondolkodás inkább egy ciklikus fejlődést mutat, ami összehasonlítható a gazdasági tevékenység négy fázisával (recesszió, depresszió, feltörekvés, jólét). A racionalitás az emberiség számára hozzáférhető erőforrások mennyiségétől függ."

Michael Laitman kommentárja: Minden a közvetlen Fény négy fázisa szerint fejlődik, a Teremtő négy betűs nevének megfelelően, "HaVaYaH," ez az általános és egyedi sémája az egész teremtésnek, az egész világnak, minden részletének. 

A Felső Fénynek át kell haladnia a vágyon, majd a kiterjedésének négy fázisán, hogy felkészítse és alkalmassá tegye saját maga érzékelésére, hogy olyanná akarjon válni, mint maga a Fény, hogy be tudja teljesítse a vágyát. Ezek a fázisok a Felső Fény hatása alatt fejlődtek.

2015. október 23., péntek

Egy globális gazdasági válság kopogtat az ajtón

A gazeta.ru portál számolt be az alábbiról: “A részvényindexek összeomlása és a nyersanyagárak zuhanása hisztériához, sokkhoz vezetett. Az export és az import csökken, a tőzsdei buborék ereszt lefelé, a következő a sorban az ingatlan szektor lesz.

A fogyasztói gazdaság korszaka véget ért Európában és az Egyesült Államokban. A kereslet, amit a kölcsönök nyújtása gyorsított, többé nem növekszik. A világgazdaságnak nincs szükség fémekre, a jelenlegi mennyiségű energiahordozóra. A Közel-keleti országok tovább súlyosbítják a problémákat az olajpiacon azzal, hogy szükségtelenül lenyomják az olajpiaci árakat csak azért, hogy lenyomják versenytársaikat, pl. az Egyesült Államok olajpala termelését. Az Egyesült Államokban az olaj- és gáziparban csökken a munkahelyek száma, az olajpala projektekben a nem törlesztett hitelek miatti fenyegetés egyre csak növekszik. "

Michael Laitman kommentrája: Nincs ok a pánikra. Ez egy fokozatos átmenetet egy új létformába, egy állatias, egoista, önzőből formából, egy önzetlen, humánus és szociálisan érzékeny életbe. Az átmenet zökkenőmentessége a tudatosságon múlik, nem csak a mi részvételünkön, hanem minden egyes emberén, mindnyájunkén együtt.

Spirituális diéta

Kérdés: Fel kell adnom a fizikai vágyaimat, hogy megépítsem a lelkem?

Michael Laitman válasza: Nem szükséges, hogy bármelyik vágyad is feladj. A Kabbala nem igényli, hogy az ember korlátozza magát. A Kabbala bölcseletének tanulásán keresztül, mi magunkra vonzzuk a Reformáló Fényt, amely elvégzi a korrekciókat.

A tanulás úgy van kialakítva, hogy az órák idején kapcsolatba lépünk egymással, a csoportmunka során, a közös tevékenységek alkalmával, és a kapcsolatunkon és az egységen keresztül mi vonzzuk a felső erőt, ami mindannyiunkat befolyásol. Ezáltal egy új természet alakul ki bennünk, az adakozás ereje, amelyen belül érezni kezdjük a felső világot.

Ugyanakkor nem vagyunk kötelesek feladni bármilyen anyagi élvezetet. A Felső Fény fokozatosan megváltoztat minket, majd úgy fogjuk érezni, hogy néhány vágyunk eltűnik, néhány új megjelenik. A Fény alakít minket így, megújít és korrigál, egy Klit (edényt) fejleszt belőlünk, ami kész érezni, és felfedezni a felső világot.

Egy embernek nem kell mesterségesen korlátoznia magát, és folyamatosan egy "spirituális diétát" betartania. Csak a korrekció módszerének megismerése és alkalmazására van szükségünk.

2015. október 22., csütörtök

Amikor kinyitjuk a Zohár Könyvét

Kérdés: Amikor elkezdjük olvasni a Zohár Könyvét, miért kérdezi gyakran, hogy: "Van valamitek, amit a Teremtőtől kérjetek?"

Michael Laitman válasza: Természetes, hogy ezt kérdezem, különben mi okból lenne megadva nekünk a Zohár könyve? Végtére is, miért nyitnod ki a könyvet? Azért, hogy felfedezd az igazságot.

Az igazság csak akkor tárul fel, ha felébreszted a jobb vonalat, amely a szeretet. Amikor felébreszted, meg kell értened, érezned, és fel kell fedezned, hogy valójában nincs szeretet benned, csak a gyűlölet. És még tovább menve, ez egy olyan nagy gyűlölet, hogy képtelen vagy a barátod mellett ülni.

Annak érdekében, hogy ne maradjatok közömbösek egymás irányában, követelnetek kell, hogy a Teremtő feltárja mindezt nektek: a szeretetet, a gyűlöletet, a kölcsönös együttműködést, valamint a konfliktusokat közöttünk. Hiányzik nekünk a harmadik tényező, az odafordulás, és a követelés!

A Teremtő az egy erő, egy olyan állapot, és egy olyan rendszer, amely követeli, hogy folyamatosan felé forduljatok. Amíg ez nem létezik, sok munkát kell ebbe belefektetnetek. Nincs semmi, amit tehetünk ez ellen, mert nem lehet kihagyni ezeket a szinteket.

A KabTV “Az Örök Könyv titka” című műsorából 2015 május 6. - Laitman Blog

Egy törvény mindenkinek

Tóra, "Számok Könyve" 15:29: Az Izrael fiai közül valókra, és a körükben élő idegenre ugyanaz a törvény vonatkozik, feltéve, hogy tévedésből tesznek valamit.

Kérdés: Miért azonos a törvény Jákob gyermekeire és az idegenekre?

Michael Laitman válasza: Ez azért van, mert sok tulajdonságot és vágyat birtoklunk, amit a kívülről, a világ egészéből ragadunk meg, és nyelünk el. A jellemzőket, gondolatokat, érzéseket, és még a szokásainkat is külföldieknek nevezzük.

Azaz, van egy törvény mindenkinek. Nem lehet azt mondani, hogy "Én messziről érkeztem, másképp nőttem fel, és ezért lehetek másmilyen." Ennek nincs értelme. Ha el szeretnéd érni a kapcsolatot a Teremtővel, akkor korrigálni kell magad, csak úgy, mint mindenki másnak is.

Nincsenek kivételek! Lehet, hogy a te számodra nagyobb Fény szükséges a korrekcióhoz. Az utad lehet egy kicsit hosszabb, és lehet, hogy további támogatásra van szükséged, de minden esetben el kell érned a korrekciót, egyformán mindenki mással, és be is kell teljesítened azt másokkal azonos szinten.
A KabTV “Az örök könyv titka” című műsorából 2015. május 13. - Laitman Blog

2015. október 21., szerda

Léteznek mantrák a Kabbala bölcseletében?

Kérdés: Meglátogattam az egyik csoportjukat Oroszországban, és megkérdeztem tőlük: "Mi a gyakorlati munkátok?" Kiderült, hogy az előadásait hallgatják évekig, mivel altruistává szeretnének válni.

Az ember azt gondolhatja, hogy más bölcsességek nem tanítják meg az embereknek, hogy altruisták legyenek és megtartsák a "Szeresd felebarátodat, mint saját magadat." szabályát. Néhány diák abban a csoportban már több mint öt éve tanul, mégis fogalmuk sincs, mi a gyakorlati munka. Nem vagyok halhatatlan, és nem akarom állandóan az időmet vesztegetni az elméletekre. Mivel 15 éven keresztül merültem bele a különböző mantrákba, meg voltam lepve, amikor megtudtam, hogy az ön tanítása pusztán elméleti.

Minden mantrának megvan a maga sajátos hatása, de a probléma az, hogy minden mantra megszakad, és nincs egyértelmű sorrend az elsőtől az utolsóig.

Michael Laitman válasza: Nincsenek mantrák a Kabbalában. A gyakorlati munka a kapcsolat és az egység megvalósítása, ahol feltárul a világot irányító általános erő, a Teremtő. Nincs itt semmi misztika, nincsenek ígéretek, és nincsenek kölcsönös kötelezettségek. A választás a tiéd! Ha az elején a lélek, a szívben található pontod felárul benned, akkor vonzz a Kabbala és érezni fogod, hogy az élet értelmének elérését kínálja fel neked.

Látni és megváltoztatni a jövőt

Kérdés: Egy kabbalista látja a jövőt, és ha igen, miért nem figyelmeztet minket a veszélyekre?

Michael Laitman válasza: A kabbalista nem látja a jövőt. Ő csak azt tudja, hogyan lehet jobbá tenni a jövőt. Ez a változás azonban nem csak tőle függ, hanem mindenkitől.

Szóval nem tudja megjósolni a jövőt, mert nem tudja, hogy az emberek jobbá vagy rosszabbá változtatják azt. Ez minden egyes ember döntési szabadságán múlik.

Tehát mi Izrael népéhez fordulunk, és azt mondjuk nekik, hogy készek vagyunk megváltoztatni az egész világot. Éppen ezért található Izrael népe Izrael földjén, akik készek állnak rá, hogy teljesen megváltoztassák a nemzetük életét, jobbá tegyék azt, és hasonlóképpen megváltoztassák az egész világ helyzetét. Még a klímát is képesek vagyunk megváltoztatni, így többé nem lesz szélsőségesen meleg vagy hideg.

Kérdés: Még az éghajlatot is lehetséges befolyásolni? 

Michael Laitman válasza: Az éghajlat megváltoztatása a legkönnyebb, mert az az élettelen szinthez tartozik, amely az első a négy szint közül a természetben: élettelen, vegetatív, állati, és a beszélő.

Mi képesek vagyunk megváltoztatni mindent, ha szeretnénk. Tehát, próbáljuk meg! Ellenkező esetben egy elviselhetetlen élet felé tartunk, amelyet nem leszünk képesek kibírni.

2015. október 20., kedd

A két elválaszthatatlan rész

Valóságunk világokra, Partzufokra, és Szfirákra oszlik, amelyek burkok és helyek, ahol a lélek található. A lélek ezen struktúra evolúciójának az eredménye, és annak belső pontjából fejlődött ki.

Hasonlóképpen van ez a bolygónkon, a természetben is, ahol az ásványi szint fejlődött ki elsőként, melyet követte a vegetatív életforma, majd az állati és végül az emberi élet. Pontosan ugyanez a módja annak, ahogy a spirituális rendszer fejlődött, amely megelőzi a természet rendszerének alakulását.

Létezik itt egy összefüggés a világok rendszerében, és annak minden mechanizmusában, valamint a lélek rendszerében a világok rendszerén belül. A világ csak a külső rész, míg a lélek a belső.

Ugyanis csak egy lélek van, de mi nem érezzük azt. A jövőben azonban el kell azt érnünk. Minél jobban kapcsolódunk egymással, annál inkább részévé válunk ennek a rendszernek, és annál inkább elkezdjük ezt érezni. De addig is mi le vagyunk választva erről az érzésről.

Visszatérés az egyéghez

A boldogság az egységből származik, amiből feltárul az erő, amely az egész természetet irányítja. 

Hiszen az egész természetet egyetlen pontból indult ki, az Ősrobbanáskor. Ha összejövünk, a széthúzás helyett, egyre közelebb kerülünk ehhez az egyetlen, adakozó felső erőhöz, amely megteremtette az egész univerzumot, és minél közelebb kerülünk hozzá, annál több és több élvezethez tudunk jutni.

Ez az egy, egységes felső erő hozta létre az anyagot, ellenkező részecskékből, pluszból és mínuszból. Eleinte ezek a részecskék különböző irányokba repültek szét, szétszóródtak az Ősrobbanás következtében. Aztán elkezdtek kapcsolódni egymáshoz, mintha visszatértek volna ugyanolyan erővel, egységes formában, csak megújulva az anyagban.

Így az anyag elkezdett egyre jobban összekapcsolódni, míg végül a feltételek megfelelőek voltak az élet megjelenéséhez, megjelentek az élettelen, növényi, állati és emberi szintek. Az ember folytatja ennek az egységes erőnek a megközelítést, de teszi ezt az akaratának megfelelően, megértéssel, intelligenciával és tudatosan.

Tehát, először az anyag szétterjedt az Ősrobbanás egyetlen pontjából kitágult, majd éppen ezzel ellenkezőleg elkezdett összesűrűsödni, vissza az egységbe. Ha törekszünk erre az egységre, ha visszatérünk a forrásunkba, örömöt nyerhetünk belőle. Ma ez az elmélet erősödik és elfogadottá válik.

2015. október 19., hétfő

Mi a rejtett kapcsolat az evolúció és a Kabbala között

Az evolúció valójában miért az örömre irányuló vágy fejlődését jelenti?

Az emberi természet lényege, hogy az örömre irányuló vágya állandóan fejlődik. Ennek megvalósítása érdekében a vágy úgy érezzük, hogy felfedezi, feltalálja, és fejleszti a valóságunkat. Az örömszerzés vágyának fokozatos erősödése volt a hajtóereje az emberi evolúciónak a történelmünk során.

Az öröm utáni vágy fejlődése több szakaszon keresztül zajlott. Az első szakaszban úgy nyilvánult meg, mint a fennmaradás iránti szükséglet, úgy mint az élelmiszer, szaporodás, és a család utáni vágy. A második szakaszban, a gazdagság iránti vágy keletkezik, és a harmadikban, pedig mint a becsület, a hatalom és a hírnév utáni vágy mutatkozik meg. A fejlődés e három szakasza elvezetett minket oda, hogy jelentős változások zajlottak le az emberi társadalomban - diverzifikálttá vált - vagyis megjelentek a társadalmi osztályok.

A negyedik szakasz jelenti a tanulás, a tudás és bölcsesség utáni vágyakat. Ez úgy mutatkozik meg, mint a tudomány és a kultúra fejlődése, az oktatási rendszerek kialakulása. Ez a szakasz összefüggésbe hozható a reneszánsszal, a tudományos forradalommal. Ezek hatása még manapság is túlsúlyban van. A vágy a tudásra és a műveltségre megköveteli, hogy megértsük a környezetünket.

2015. október 17., szombat

Hallucinációkat a drogok vagy egy új valóság elérése okozza?

Olyan korlátok nélküli állapotba kerülhetünk,
amiről egy drogfüggő álmodni sem mer.
Kérdés: Egy új film jelent meg a moziban nem olyan régen, amelyben a főszereplő egy nő, aki drogokat használ, az egész teremtést érzi, és beleolvad abba.

Michael Laitman válasza: Én nem is akarok beszélni erről, mert ez egy teljesen irreális világ, amit az ember sötét, ködös tudata teremt különböző vegyi anyagok hatása alatt, ami különböző illúziókhoz és fantáziákhoz vezet. Miért kellene beszélni ezekről a mesterséges állapotokról? Milyen problémát tudunk megoldani így? Mit tudunk elérni ezen a módon? Szükségtelen elképzelni, hogy drogok segítségével tudnánk valami másik valóságba jutni. Ez egy abszolút tévedés.

Bemutatni ezeket a drogokat könyvekben vagy filmekben nagyon hasznos azoknak, akik ezeket az anyagokat terjesztik. Ez az oka annak, hogy ilyen filmeket és törvényeket kreálnak, amelyek segítik a drogok legalizálását.

Egyetlen dolgot kell csak tudnom ...

A sikert a kapcsolat eredményezi.
Egyetlen dolgot kell csak tudnom, hogyan kapcsoljam a csoportot össze a céllal?

- Levest akarok enni.
- Ok, adjál nekem egy tányért!
- Nincs tányérom.
- Akkor hogyan akarsz enni? 

A "tányér" a csoport. Ennyi. Saját magad semmivel nem rendelkezel amivel kaphatnál bármit is!

Szóval, hogyan kapcsolhatjuk a csoportot össze, és magukat a csoporttal olyan szorosan, hogy elérjük célunkat, felfedjük a Teremtőt?

Még mindig azt hisszük hogy létezik bennünk, saját magunkon belül valami fajta befogadó edény, valami hely. Semmilyen hely nem létezik a személyen belül. Egyetlen fekete pont az egész, hogyan létezhetne azon belül bármilyen képesség a megszerzésre a fekete ponton túl?

De mindez már működik. Látom. Lassanként, apránként, elkezdtünk efelé haladni. 

Nézzétek mit értünk el Sochi-ban, mi az amire Piter-ben készülünk, meg a többi helyen egyidőben, a világ minden részén. Az elért sikereket az egymással való kapcsolatunk eredményezi. Ez egy nagy siker. Ez már valóban egy elszakadás a létrához vezető egyéni, materiális, földi úttól. Ti már elkezdetek, akaratotok ellenére a csoporthoz kötődni, és lassanként, lépésről lépésre egyre közelebb kerültök, és ahogy eléritek az első kapcsolódási pontot, eléritek a létra legalsó fokát.

Napi Iránymutatás - 2014. szeptember 11. - shabbat lap

2015. október 16., péntek

Migránsok - Mi fog történni Európában? - 3. rész

Beleegyezni a változásokba

A cselekvés elmulasztása súlyos veszély-
helyzetet eredményez.
Jelenleg a folyamat legelejének vagyunk szemtanúi: az európaiak felismerték, hogy nem hagyhatják magukra a menekülteket, de ugyanakkor nem tudják, hogyan kell őket befogadni.

Ugyanezek az európaiak, akik évezredekkel – ha nem régebben – ezelőtt egymást gyilkolták, és ahol az egyszerű emberek kivégzése mindennapos "színház" volt, már nem úgy élnek, mint a múltban, és nem tudnak ellenállni a menekültek inváziójának.

A kérdés az, hogy "Miért?" A cselekvés elmulasztása súlyos veszélyekkel van tele.

Látjuk, hogy a természet kötelez bennünket, hogy megváltoztassuk a belső szerkezetünket. Akkor előbb-utóbb tudomásul vesszük és elfogadjuk azt, hogy valóban szükségünk van ezekre a változásokra. Hozzájárulunk ehhez a helyzethez, és mi magunk szeretnék elérni a természetünknek ezen változásait. Csak ekkor kezdünk el majd fokozatosan megváltozni.

Védelem az egó ellen

A barátaimmal egy bárkát kell hogy építsünk egymással való viszonyunkon keresztül, hogy mindannyian képesek legyünk megszabadulni egónktól. Mindegyikőnk csakis azon keresztül lesz majd képes kiemelkedni egójából, amekkora mértékben képes magát lenullázni, azaz képes legyen az egó lenullázása felett összekapcsolódni. 

Ezáltal építi a bárkát, és a bárkának semmi más tulajdonsága nincsen minthogy az védelmet nyújt az egó ellen. De mindez nem a személyes egómat jelenti, azt az érzést, hogy én magam egy önző személy vagyok mindenfajta dologgal kapcsolatban, amit magamról képes vagyok megállapítani - ehelyett csak arról az egóról beszélünk, mely a közöttünk levő kapcsolatot zavarja. 

Minden csak a kapcsolatról szól, ez az, ami nagyon fontos. Nekünk semmilyen más vágyat nem kell korrigálnunk csak azt, ami a kapcsolatra vonatkozik, azt zavarja. Ez az a vágy melyet kiválasztunk, csak ezt kell korrigálnunk. 

2015. október 15., csütörtök

Hogyan tudunk átlépni a Machsomon, a határvonalon?

Kérdés: Író vagyok (azt mondják, hogy elég széles körben olvasott). A műveimben megteremtettem több tucat embert, akik egy másik világban élmek, amely gyakran sokkal valóságosabb, mint sok ember élete ebben a világban. Amikor írok, én nem a testemben vagyok.

Több százezer embert megsirattattam és megnevettettem, és nem gondolok a hírnévre, és a nyereségre, amikor ezt csinálom. Nem gondolok erre, miközben írok, legfeljebb előtte és utána.

Úgy tűnt, hogy hasonlíthatok a Teremtőhöz! Azonban az irodalmi műveim nem segítettek elérni a spiritualitást. Még nem léptem át a Machsom-on, és nincs semmi, amit jobban szeretnék.

Michael Laitman válasza: Önnek is ugyanazt tanácsolom, mint mindenkinek: kezdje alkalmazni és átvenni a módszert. Ne rohanjon, és ne próbáljon meg átugorni lépéseket, mivel ezzel elveszhet valami, ami által nem értheti meg, hogy mindent az egy rendszerre kell vonatkoztatni. Azt javaslom, hogy jöjjön és látogasson el hozzánk az egyik kongresszuson.

Miért kutatok valami spirituális után?

Én azt kérdezem, miért akarok még valami többet, valami mást, valamit, amit a mindennapi életemből most még hiányzik nekem? Hm, a Kabbala ugyanezt a kérdést így fogalmazza meg: Hogyan bukkan fel a magasabb erő iránti vágy?

Az emberiség sok életcikluson keresztül fejlődik. Az első fázisban az állatokra hasonlít, a vágyai csak a táplálékra, a családra, a szexre és a menedékre irányul. Ezek a vágyak az ember személyes vágyai, még egy teljesen elszigetelt egyén is rendelkezik ezekkel a vágyakkal, amit megpróbál beteljesíteni.

A fejlődés következő szakaszában a vagyon, a hatalom, a becsület vágyak motiválják az embert. A társadalom befolyása irányít mindent.

2015. október 14., szerda

Mit tanít nekem a Kabbala, és mit tehet értem?

A Kabbala tudománya egy egyedülálló módon beszél rólad, rólam, mindannyiunkról. Nem foglalkozik semmilyen elvont dologgal, csak azzal, hogyan jöttünk létre, és hogyan élhetünk a lét magasabb szintjén.

Egyrészt elmagyarázza a magasabb erők leereszkedését a Végtelen világból. A Végtelen világ a mi kezdeti állapotunk, és ott létezünk, a lelkek egységes rendszerében, teljesen összekapcsolódva. Másrészt a Végtelen világból tanulmányozzuk a világok sorrendjét, a Szfirákat és Partzufokat, ahogy leereszkednek a világba, amelyben élünk.

Sok kabbalista könyvet írt a fenti témákról, kezdve Ábrahám pátriárkától négyezer évvel ezelőtt, aki a Széfer Yetzirát (A Teremtés Könyvét) írta. A következő fontos munka a második században íródott Zohár könyve. A Zohárt követik Ari, a neves 16. századi kabbalista munkái. És a huszadik században jelentek meg a kabbalista Yehuda Áslág írásai.

2015. október 13., kedd

Miért van szükségünk egy további érzékre?

Kérdés: Hogyan fejlesztünk további érzékeket? A hétköznapi tudományt fel tudjuk használni, hogy olyan eszközöket találjon ki, amelyek lehetővé teszik az embereknek, hogy azt lássák, amit egy kabbalista lát?

Michael Laitman válasza: Lehetetlen kifejleszteni ilyen eszközöket, de bárki fejlesztheti a saját érzékeit, és megszerezheti a szeretet és adakozás tulajdonságát, annak érdekében, hogy túllépjen az evilági határokon és érezze a felső világot, feltéve, hogy helyesen használja a Fényt, ami reformál.

Ha közelebb kerülünk egymáshoz, és jó kapcsolatokat építünk egymás között, fejlesztjük a kölcsönös adakozás érzékét, és magunkra vonzzuk a felső Fény befolyását, amely biztosítja számunkra az új érzékeket. Akkor látni fogjuk a felső valóságot, a felső erőket, és képesek leszünk használni őket annak érdekében, hogy teljes mértékben irányítani tudjuk az életünk minden részletét. Szükségünk van a további érzékszervre, hogy irányítsuk az életünket, és jobbá tegyük azt.

Ez mind a mi kezünkben van. Izrael nemzete az, akik megkapták a lehetőséget arra, hogy életünket boldoggá tegyék és példát mutassanak az egész világ számára.

Az Izraeli Rádió Programjából 103FM, 2015. augusztus 16. - laitman.com

A legfontosabb dolog, hogy ne felejtsd el a Teremtőt!

Kérdés: Ha elképzelem, hogy a Teremtő van minden mögött, ami velem történik, akkor mindig haragszom rá. Régen, mielőtt dühös lettem a körülöttem lévő emberekre, őket okoltam minden gondomért. Ha nincs más a Teremtőn kívül, akkor most Őt kell gyűlölnöm?

Michael Laitman válasza: Ne aggódj, ez normális. Nem számít milyen a Teremtőhöz való hozzáállásod. A legfontosabb dolog, hogy gondolj Rá minden alkalommal. Ne felejtsd el Őt! Nem számít, hogyan viszonyulsz Hozzá, jól vagy rosszul. A lényeg az, hogy gondolj Rá minden alkalommal.

A Teremtő azt akarja, hogy az ember Hozzá tapadjon. Azt szeretné, ha az ember lenne az, aki keresi a Vele való kapcsolatot, a Teremtő nem fogja ezt megtenni. Az embernek meg kell látni a Teremtőt mindenben, mint jót, mint Aki jót cselekszik. Ez az a két paraméter, a két tulajdonság, amelyen keresztül képes lehetsz érzékelni a Teremtőt.

Körülöttem csak a Teremtő található, miközben az egész világ az Ő külső megnyilvánulása, mintha mind szereplők lennének, akik a rendező gondolatai alapján mozognak a színpadon.

A KabTV “Egy új élet” című műsorából 2015. február 5. - laitman.com

2015. október 12., hétfő

Mindenki képes

Cselekedjetek együtt a barátokkal, gyakoroljátok a kapcsolatot. Mit jelent ez? Miről kell beszélgessünk most? 

Beszéljetek a kapcsolatról, ez az amit tennetek kell. Megkaptátok ezt a világot, azt a világot, melyet Ő kifejezetten azért teremtett ebben a fizikai formában, hogy mi képesek legyünk eljátszani a kapcsolatot, akár akarjátok akár nem. Nem értitek, de értitek. De képesek vagytok cselekedni, és ezzel felébresztitek a Reformáló Fényt, és a Reshimokat (spirituális géneket). 

Mindez azt jelenti, hogy minden egyes személy ebben a világban, akinek semmi intelligenciája sincsen, és még csak nem is érzi ezt képes ebben részt venni, sőt mi több. Láthatjátok a terjesztés során a körökben (kerekasztaloknál) mennyire izgatottak lesznek az emberek. Általában bárhol is legyenek, izgatottak lesznek. 

Ez jele annak, hogy kaptunk egy olyan dolgot, egy eszközt melyet bárki képes felhasználni. Nem létezik olyan személy, aki nem lenne képes ezt érezni, mindez vonzani fogja őt, mint valami, amit érdemes csinálni.

Via - Shabbat lap - Reggeli lecke, TESZ, Első Kötet, 2015 január 29.


Menekülés az Én-től

Semmi nem változik rajtam kívül. Nekem kell megváltoznom. És ezzel megváltoztatom, ahogyan én a világot látom. A világ az alapján változik, ahogy én megváltoztatom a viszonyomat a Teremtővel. Lényegében ez minden. 

Azonban egy nagyon, nagyon fontos alapelv az, hogy nekem semmi követelésem, elvárásom nincs senkivel szemben, csakis magammal szemben. Én mit csinálok, és hol látom a saját magamban végzett korrekció eredményét? 

Mindezt annak alapján látom, ahogy a világ tűnik számomra, és hogy én hogyan viszonyulok a világhoz. És attól is, hogy én mennyire követelem azt a Teremtőtől, hogy ne követeljek Tőle semmi mást, csak, hogy képes legyek saját tulajdonságaim felett létezni, és, hogy az Ő hozzáállását úgy érezzem hogy "Nincsen más Rajta kívül" és "Ő jó, aki csak jót cselekszik". Addig még több finomság, és részlet tűnik majd fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire meg kell szabadulnunk saját magunktól.

Reggeli lecke - TESZ Első Kötet 2015 január 29.

2015. október 8., csütörtök

A Kegyelem Ideje

Mi most hatalmas, esszenciális változásokon megyünk keresztül. Érdemes minderre odafigyelni, próbáljatok meg érzékenyebbé válni arra, hogy mi is történik velünk, hogy mi megy rajtunk keresztül.

Ezek az idők nagyon - nagyon hasznosak, hatékonyak. Hogyan mondjuk ezt? Érdemes gyorsan haladni, nagyon minőségileg. Én valóban kívánom nektek, javaslom nektek, hogy jól figyeljetek oda arra, mi is történik minden egyes pillanatban a világban és közöttünk. Próbáljatok meg így kommunikálni együtt, felfelé.

Ez az időszak semmi máshoz nem hasonlítható, és ki tudja, hogy lesz-e még egyszer ilyen. Ezek olyan idő, melyek jönnek, elmúlnak, jönnek és mennek. Most a kegyelem idejében vagyunk. Kifejezetten most Purim előtt, ez egy nagy kegyelem ideje. Szóval kérlek titeket hogy figyeljetek oda arra ami velünk történik, mi történik a világban, arra, hogy ez az időszak mennyire értékes, támogató, erősítő, minket előre segítve, és hogy mennyire érdemes ezt az időszakot megfelelően kihasználni.

Kabbala és a humor

Dr. Laitman, hogyan vélekedik, mit érez egy kabbalista a humorral kapcsolatban? Léteznek kabbalista viccek?

Dr. Laitman: “A Rabas /Baruch Áslág/ mellett eltöltött 12 évem első időszakában nagyon meglepett, hogy ő mennyire szereti a humort, a vicceket, a szellemességet, az új dolgokat, a váratlan helyzeteket és a hagyományostól eltérő nézőpontokat.

Könnyű az ilyen dolgokhoz kapcsolódnia egy kabbalistának. A humor által az ember örökre fiatal marad! Miért? Mert a lélek folyamatosan növekszik, és a kabbalista a lelki növekedés miatt úgy érzi magát, mint egy gyerek. Függetlenül attól, hogyan is tűnhet ez a külvilág számára. A kabbalista nem telik el magától, valójában egyszerűbb életet él, mint mások, ebben a világban.

Miközben a fiatalos lélek megvan benne, az örökös belső forradalom jellemezi a kabbalistát – a keresés, saját magával való vívódás, önmaga elemzése, és az önmaga vagy értelme feletti döntések meghozatala.

2015. október 7., szerda

Migránsok - Mi fog történni Európában? - 2. rész

Újraformált individualisták

Nem elég, hogy érezzük a kapcsolatot másokkal. Nem elég, hogy megfogjuk egymás kezét, mint a jó gyerekek. Ezen felül éreznünk kell, hogy mi egyek vagyunk, egy szív, egy érzés, egy lélek, egy gondolat. Mindannyian egyek vagyunk.

Ez elől nincs hova futni, ebben az egységben eltűnünk, feloldódunk. Egy egységes "tömeggé" válunk, és nincs többé helye semmilyen személyes aggodalomnak. Ruha, cipő, ház, ágy, élelmiszer – mindez nem a miénk. Nincs semmi, ami a sajátunk. Csak akkor válunk szabaddá, amikor egy radikális magunkon belüli, "belső" felfordulás végbemegy, csak ekkor fogjuk magunkat jól érezni.

Más szóval, át kell dolgoznunk, és újra kell formázunk az egoizmusunkat.

Ez nem azt jelenti, hogy valamiféle ultra-kommunista közösséghez hasonlóan kellene élnünk. Azonban a természet nyom keresztül minket a meg nem valósított korrekciónkon, a bezárt szíveinken, és a "kerek világon", amely még nem lépett be az érzékelésünkbe.

2015. október 6., kedd

Szent Szövetség és az Arvut

Szent Szövetség

A személynek egy különleges viszonyt kell létrehoznia másokkal, akik el akarják érni a célt, és utána pontosan végre kell hajtaniuk mindazt, amiben megegyeztek.

A feltételek nagyon tiszták és egyszerűek: mindenkinek inspirálnia kell a többieket, és együtt kell lennie mindenkivel, hogy a közöttük levő kapcsolat kölcsönös legyen. Mivel mindegyikőjük megérti majd, hogy egy közösség tagja, mindegyikőjük felelősnek érzi majd magát abban, hogy a többieket is arra inspirálja, hogy azok a közösségben benne legyenek foglaltatva, hogy mindenki úgy érezze eladta magát a közösségnek. 

Legvégül, a közöttük levő szoros kapcsolaton keresztül, bár lehet hogy mindez csak egy pár embert érint - százakra, ezrekre nincs szükség - és amikor létezik közöttük olyan kapcsolat, ahol az egyik támogatja a másikat, és saját pozitív példáján keresztül inspirálja őt, akkor elkötelezettséggel és szükségszerűséggel rendelkezik, hogy barátját inspirálja, még akkor is ha valójában nem akarja azt. Akkor ezzel a személy kétszeresen nyer. 

2015. október 5., hétfő

Boldog 5776. születésnapot!

Kérdés: A vallás szerint az embert 5776 évvel ezelőtt teremtették, míg a tudomány szerint ez több mint 200.000 évvel ezelőtt történt. A Kabbala szemszögéből nézve kinek van igaza?

Michael Laitman válasza: A Kabbala nem vesz részt az ilyen vitákban. A természetet tanulmányozza, és azt mondja, hogy a természet ugyanaz, mint a Teremtő, és így a Kabbala feltárja a természet felső erejét, amit Teremtőnek hívnak. A "Teremtő" a héber "Boreh" szóból származik, ami azt jelenti: "Jöjj és lásd." Ha helyes módon vizsgáljuk a természetet elérjük a Teremtőt és látni fogjuk őt.

Így a Rosh Hásáná (a héber újév) a Teremtő, a felső erő feltárulásának a napja. Ez az a nap, amikor az emberiség először elérte a felső erőt, a spirituális világot, egy felsőbb valóságot. Az, hogy mi még mindig itt élünk ebben a világban, az csak azért van, hogy képesek legyünk újra betörni oda. Ebből a világból képesek leszünk elérni a felső világot. 

Akkor tudni fogjuk a választ az összes örök talányra: "Mi célja ennek az életnek? Mi a jelentése? Mi célból létezünk ezen a földön, és hogy mi miért lett így elrendezve számunkra? Ez nem pusztán a kitöltés keresése, mert elégedetlenek vagyunk az élettel, inkább annak a keresése, hogy felülről mi célból teremtettek minket ide. A Kabbala azt tanítja nekünk, hogyan forduljunk a Teremtőhöz, hogyan emeljük fel és fedjük fel Őt. 

Amennyiben elérjük a Teremtőtk, akkor az egész teremtés terve kinyilatkozik számunkra. Megértjük, hogy mi is történik, mi történt azelőtt, hogy ebbe a világba érkeztünk volna. A mi világunk csak egy közbenső állomás, egy állomás, ami a megszületésünk előtt és a jövőbeni célállomásunk között van. 

Mi felemelkedhetünk a felsőbb dimenzióba, vagy alacsonyabbra süllyedünk, a mi szintünkre ebben a világban. A Kabbala bölcselete lehetővé teszi számunkra mindkettőt. Mindez elérhető, köszönhetően a Kabbalának - amit az első ember tárt föl, azaz, az első emberi lény, aki felfedezte a Teremtőt.

A tízes csoport

Minden a tízes csoporton keresztül

A tízes csoport nélkül nem rendelkezel edénnyel (Kli). A tízes csoport nélkül te csak egy "állat" vagy.

Amennyiben összekapcsolódsz a tízes csoportoddal, akkor kezdesz el Ádám-má (emberré) válni, akkor kezdesz el mindenkiért dolgozni. Senkit nem kell figyelembe venned, senki nem számít az egész világon, amennyiben nem kapcsolódsz össze a tízes csoporttal.

Ez a te első fókusz pontod a spiritualitás felé. Ez az ahogy látásodat egy ponttá leszűkíted, ahogy azt élesíted. Hogyan láthatnál bármit is a tízes csoporton kívül, és általában, hogyan láthatnál bármit is abból, ami a világban történik, amennyiben azt nem a tízes csoporton keresztül nézed? Ha leveszed a szemüvegedet, látsz valamit? Mi az, amiben a szemüveg segít? Segíti, hogy a látás élesebb legyen, és ezáltal kezdesz el látni. Mivel egyébként rövid látó vagy, csak azt látod, ami közel van, amivel itt rendelkezel.


Egy vélemény, egy cél, egy érzés

Az első dolog az, hogy egyként összekapcsolódjak kilenc barátommal. Egyetlen vélemény, egyetlen cél, egyetlen érzés, minden egybe összefoglalva.

Itt nincsenek testek, csak egyetlen vágy létezik. Egyetlen vágy, egyetlen cél, egyetlen szándék, egyetlen erőfeszítés. Ez mindennek felett. 

Mindez olyan mint a lencse, mely a látás sugarát fókuszálja, ennyi az egész. Mi lehetne élesebb, mint egyetlen sugár? Csodálatos! Nos képes vagy azt még élesebbé tenni? Mi veszünk egy pár tízes csoportot, és azokat még jobban eggyé fókuszáljuk. Mekkora mennyiségre és minőségre van szükség? Amennyi amennyi, ahhoz kell, hogy felfedezzük a Teremtőt.

Shabbat lap - 2014. szeptember 15.

2015. október 2., péntek

A Kabbalista nem egy közönséges tudós

Kérdés: Ki a kabbalista? Mit lát, amit mi nem látunk? Mit érez, amit mi nem érzünk? Rendelkezik természetfeletti erővel? Hogyan válik valaki kabbalistává? Felfedi számunkra a Kabbala bölcseletének minden titkát?

Válasz: A kabbalista egy tudós, csak nem egy átlagos tudós. Ő a világot fedezi fel, és el akarja érni mindennek a gyökerét, minden történésnek. Fel akarja fedezni és megismerni, hogy miért van minden ilyen formán elrendezve, hogy honnan bukkannak elő ezek a dolgok, és hova tartanak.

Ez egy olyan ember, akinek egy belső igénye van, hogy elérje a világot, amelyben él, és felfedezze, mi az, amit ez a világ elvár tőle. Ez az ember, aki ezekkel a kérdésekkel születik, azokkal, amik lángolnak benne, és nem hagyják nyugodni: “Mit kaphatunk ettől az élettől? Mi az értelme? Miért születtem?”. Ma ezek a kérdések sokakat zavarnak, de a múltban csak kiválasztott embereknek jelent meg.

2015. október 1., csütörtök

Az ítélkezés ideje

Kérdés: Dr. Laitman, miért gondolja, hogy a Ros Hásáná a magunk fölötti ítélkezés kezdete?

Válasz: A Ros Hásáná előtt van egy időszak, amikor az ember úgy tűnik ellenőrzi a korábbi állapotait, és sajnálatát fejezi ki. Megbánja, sír, majd segítséget kér felülről. Röviden így láthatóan lágyítja a szívét, átalakítva azt a kőszívből, hússzívvé. Ez a hagyomány, és a lényeg az, hogy a személy kezdi megérteni, hogyan kell az életet egy új módon megszerveznie.

Kérdés: Ez azt jelenti, hogy itt a jó cselekedetekről beszélünk, amiket meg kell kezdeni az újévben, a Ros Hásánákor?

Válasz: A jó cselekedetek saját magunk korrekciói, mert amikor valaki korrigálja magát, ezzel kijavítja a világot is. Ez a módja, ahogyan felépíti a kölcsönös integráció rendszerét, és az egységet, amelyben a Teremtő feltárul, és amelyekre szükség van a teljes ásványi, vegetatív, állati, de különös tekintettel a beszélő szintek korrekciójához.

A kongresszus lényege, az egység elérése

A kongresszus lényege az, hogy felfedezzük a Teremtőt. Ez a cél, és a felkészülés a kongresszusra egyben felkészülés is a Teremtő felfedezésére. Ennek megfelelően elő kell készítsük a közöttünk levő kapcsolatot, a Kli-t, és ebben kell maradnunk állandóan, nem szabad az elhagynunk.

A Kli csak akkor létezik, ha mi azt létrehozzuk, mivel a spiritualitás elhatározás kérdése. Ha szünetet tartunk, akkor az többé nem spiritualitás, akkor azonnal visszazuhantunk a fizikai világba. Ennek megfelelően le tudjuk ellenőrizni, hogy vajon valóban közeledünk-e a spiritualitás felé, hogy vajon afelé vonzódunk-e, vagy sem. Akkora mértékben vagyok az adás, adakozás állapotában, amekkora mértékben csak ebbe az irányba mozdulok, ekkor mondhatom azt, hogy közeledem a spiritualitás felé.

Legyél apró közöttük a kongresszuson

Minél inkább összezsugorítottad magad, annál többet kapsz. Ez a felkészülésünk a kongresszusra. Hogy felkészüljünk arra, hogy odamegyünk, integrálódunk a többiekkel, hogy a legkisebbek legyünk közöttük, hogy mindent, ami csak lehetséges végre hajtsunk, hogy mindent megtegyünk.

Mindaz a nagyság, amit esetleg elérünk, ami a miénk, csakis arra szolgál hogy azt lenullázzuk, teljesen mindegy mi történik. Esetleg látunk majd dolgokat, melyek ellentétesek. Lehet, hogy a többiek sok mindent nem értenek majd, és hogy mennyire nem jól mennek a dolgok számukra. Én mégis lenullázom magam feléjük és elfogadom őket, mint a generáció legnagyobbjait, mintha már minden a legideálisabb állapotban készen állna. (...Bár van szemük, de ők mégsem látnak...(Zsoltárok 115:5)) Már most erre kell felkészítsem magamat.

Érjük el az első egységet, az első kapcsolatot a kongresszuson

A teljes vágyunk, célunk a kongresszuson az hogy elérjük az első egységet, első kapcsolatunkat. Az összes eszköz, cselekedet, amit előtte megpróbálunk megtenni összességében a reményünket fejezi ki, fokozz arra, hogy elérjük a szükséges kapcsolatot, hogy felkészítsük a Reformáló Fényt arra, hogy az létrehozza számunkra az első kapcsolatot. 

Ennél fogva mindenkinek fel kell fedeznie saját kicsiny kígyóját, azt be kell tennie egy befőttes üvegbe, azt jól lezárva, és anélkül kell eljönnie a kongresszusra, és ott csakis tiszta edénnyel szabad integrálódnia, azaz csakis adakozó edényekkel, hogy képesek legyünk összekapcsolódni.

Via - Shabbat Lap - 2014. szeptember 12.