2015. október 29., csütörtök

Hol van a felső világ?

Kérdés: Az életünk annyira primitív: munka, hazaút, vacsora, alvás, reggeli felkelés, majd megyünk vissza dolgozni. És ön most valamiféle „felső világról” beszél!

Szeretném ezt látni, de amikor felnézek, csak a mennyezet látom. Tudok-e valamit változtatni az életemen? Hol van ez a felső világ?

Michael Laitman válasza: Amikor a felső világról beszélünk - amely a jelenlegi világunk felett található - ... a Kabbala bölcselete nem hétköznapi magasságot ért ez alatt, mint a mennyezet, vagy a csillagok az égen; a Kabbala a belső és a magasabb emberi tulajdonságokról beszél. Néha azt mondjuk: "Micsoda hatalmas ember, ő mindenki fölött áll," de mi nem a magasságára értjük. Napóleon másfél méter magas volt, ugyanakkor egy hatalmas személyiség volt. Tehát először is azt kell tisztázni, hogy mit jelent az "alacsony" és "magas".

A Kabbala a "magasabb" szót, a szó sajátosságnak megfelelően használja. Magasabb jellemzők az adakozás, szeretet, kapcsolat, és az egység. És ha azt mondjuk, hogy egy személy alacsonyabb, akkor arra utalunk, hogy szomorú jellemzőkkel bír, tehát egyáltalán nem valamiféle hosszmértékről beszélünk itt.

A spirituális világ a felső világ, mert a szeretet és az egység ott lakozik benne, amit csak a kapcsolat és egység által lehet megközelíteni.

Miért nem érezzük a Teremtőt? Mert nincs egység közöttünk. Ha azt akarjuk, hogy érezzük az erőt, ami körülveszi, beborítja, és magában foglalja az egész teremtést, akkor nekünk össze kell kapcsolódnunk, és eggyé válnunk.

A Kabbala bölcselete azt mondja, hogy ha tíz ember kapcsolódik össze és egyesül, mint egy ember, akkor érezni fogják a felső erőt, a felső világot. Ez pontosan az a kapcsolat, amit megpróbálunk megvalósítani a kabbalista csoportokban.

És ez annak a módszernek a lényege, amiről az eredeti Kabbala könyvek írnak, mint a Zohár könyve és az eredeti Ari és Baál HaSzulám írások.

Az Izraeli Rádió Programjából 103FM, 2015. szeptember 6. - Laitman Blog