2015. szeptember 21., hétfő

Migránsok - Mi fog történni Európában? - 1. rész

Meg kell tanulnunk az új struktúrában élni ...
Ítélet a személyes tér fölött

Kérdés: Miért alakult ki ilyen erős menekült áradat Európa felé?

Válasz: Egy nagyon különleges helyzetben vagyunk, most az egész világ egy új, globális formában mutatkozik meg számunkra. A határok elmosódnak, a nemzetállamiság csorbát szenved, és a különféle ágazati megosztottságok fokozatosan megszűnnek. Minden egyre jobban összekeveredik, összeolvadnak a különböző helyzetek, és az eddigi külön álló élet terek már nem fognak létezni többé.

Meg kell tanulnunk ezzel az új formával, felépítéssel együtt élni. Mind ezidáig “egyetlen nemzet” szabályai szerint éltünk, generációk sorozata egy helyen lakot, a saját vallásunkat gyakoroltuk, a saját törvényeink és kultúránk szerint éltünk, és így tovább. Azonban most egy olyan világ küszöbén állunk, ahol semmi hasonlóságot nem találunk az eddig megszokottal. Az összes határ és korlát fokozatosan eltűnik.

Ez nagyon kényelmetlen és ijesztő állapot. Sokan úgy gondolkodhatnak erről - főleg, akik nem ilyen körülmények között nőttek fel -, hogy "Nem akarok egy ilyen világban élni. Remélem, hogy a gyerekeim jobban fel lesznek készülve erre.".

Valójában nekik igazuk van, hiszen hogyan is lehetne elfogadni másként azt, hogy a saját kis meghitt rejtekhelyünk elveszlik, és nem marad már olyan hely a Földön, ahol egyedül lehetnénk? Jó lenne elzárni magunkat a saját szobánkban, felszerelkezni mindennel, ami ahhoz kell, hogy ne kelljen többé kilépnünk a külvilágba, mert otthon biztonságban érezzük magunkat, ahol senki sincs körülöttünk, és senki sem lép be a személyes élet terünkbe.

Azonban még az ilyen elmenekülés is elérhetetlennek tűnik. Az embereknek még egy 10 négyzetméteres saját helyük sem fog maradni. Hogy miért? Mert meg kell változtatnunk a természetünket.

Legfontosabb, hogy ki kell lépnünk a saját magunk egoizmusából, a belső határainkat át kell lépnünk, a tudatunk mélyén lévő fekete dobozból ki kell szabadulnunk - ami most még úgy tűnik számunka, mintha a saját magunk szobája lenne, ami megközelíthetetlennek tűnik mások számára. … Ez az, ami el lesz véve most tőlünk.
A KabTV ”Új élet” című műsorából. 2015. augusztus 27.


A cikksorozat második része - Migránsok - Mi fog történni Európában? - 2. rész
Cikksorozat harmadik része: Migránsok - Mi fog történni Európában? - 3. rész