2015. szeptember 28., hétfő

Egy Bölcsesség, ami mindenki előtt nyitva áll

Kérdező: Mindig azt hittem, hogy a Kabbalisták egy zárt csoportot alkotnak, akik a Tórát tanulmányozzák, és felfedik annak titkos jelentését - amit nem osztottak meg senkivel - és így érik el az önfejlesztés új szintjét. 

De a Bnei Baruch szervezet egy akadémiai oktatási intézmény, amely nyitott a nagyközönség számára, és több mint kétmillió tagja van. 

Válasz: Ha megnézzük a könyveket, amit a Kabbalisták az utolsó 3500 évben írtak, látni fogjuk, hogy nagyon is terjeszteni akarták ezt a bölcsességet, nem csak a zsidók között, hanem az egész világon. Ez az oka annak, hogy a Kabbalát mindenkinek szánták, mert ha nem tudjuk, hogyan kell helyesen viselkedik, mi fogjuk saját magunkat a pusztulásba vinni. 

A Kabbalista módszer arra tanít bennünket, hogyan kell összekapcsolni az egész emberiséget egyetlen egésszé. Az első válság kitörésekor bukkant fel ez a bölcselet, az ősi Babilonban, ahol a megértés hiánya, az elutasítás, és a szétválás tárult fel emberek között. Akkor egy pap az ősi Babilonban, akit Ábrahámnak nevezünk felfedezte ezt a módszert, és a különböző nemzetek képviselői elkezdtek összegyűlni körülötte. Ez a csoport, amely Ábrahámmal elhagyta Babilont, a zsidók nemzeteként vált ismertté. 

Ez azt jelenti, hogy a “zsidó” megnevezés egy nemzetet jelöl, nem pedig származást, – mint a többi nemzetnél –, közös ideológiát jelöl. Ők magukra vállalták, hogy elkötelezik magukat, hogy teljesítik a Tóra fő törvényét, ami a "szeresd felebarátodat, mint önmagadat". Ez lett az eszményük az életükben, a létezésük értelme. Ezen kívül ők arra is elköteleződtek, hogy “világosság legyenek a népek számára”, ami azt jelenti, hogy elhozzák ezt a bölcsességet a világnak, hogy az által képesek legyenek egyesülni és felemelkedni a fejlődése következő szintjére. 

Forrás: RTN interjú, New York, 21/7/15 - laitman.com