2015. szeptember 22., kedd

Bezárva az univerzumba

A Kabbalista egy olyan tudós, aki az életünket vizsgálja, ezt a világot, a valóságot, amit magunk körül találunk. Ugyanakkor ezt speciális eszközökkel teszi, új érzékekkel, amik kifejlődtek benne. Mindeközben nekünk nincsenek ehhez hasonló érzékeink, amelyeken keresztül lehetséges lenne, hogy felfedezzük a felső világot, ami most rejtve van előlünk.

A hatodik érzék a magasabb erő érzése, a szereteté és adakozásé, amivel most még nem rendelkezünk. Világunkat az egonkon keresztül, az öt testi érzékünkkel érzékeljük.

Egoista vágyunk ismerni, megérteni, és érezni akarja a valóságot, amiben vagyunk. Ez a megközelítés rögzült bennünk és ez bezár minket egy zárt szférába, ebbe az univerzumba.

Az univerzum csak nekünk tűnik úgy, hogy gigantikus, de valójában ez össze sem hasonlítható azzal a világgal, amely a határokon túl található. Ki kell törnünk ebből a gömbből, és éreznünk kell a rajtunk kívüli valóságot, ehhez egy további, az adakozáson alapuló érzékszervre van szükségünk.

Most csak a megszerzés érzékszerveivel rendelkezünk, így minden ezen a módon ábrázolódik számunkra, és ez bezár minket a fizikai világunkba. Mindenségnek hívjuk, amit az öt testi érzékünkkel fedezünk fel a világban, amelyben élünk, de ezt a világot csak azért kaptuk, hogy ebben az életben áttörjünk a határokon túl egy magasabb, külsőbb és részletgazdagabb világba. 

Hogyan tudunk kitörni ebből a világból, ha minden ezen a belső módon lett megadva számunkra? 

Röviden fogalmazva: Ki kell fejlesztenünk az adakozás érzékét, a megszerzés érzékei helyett. Ez az új érzés, az adakozás kivezet minket a fizikai szféránkból.

A Kabbala bölcseletének célja, hogy az emberben fejlessze az adakozás iránti vágyat, hogy szeressen, és, hogy megadja neki a külső világ érzékelését. Ez a módja, ahogyan felfedezzük a másik valóság létezését, ami bár közvetlenül mellettünk található, de csak egy új megközelítéssel tárul fel: a magunkból kifelé irányuló megközelítéssel.

Ezért írták: "Szeresd felebarátodat, mint önmagadat" ez egy hatalmas, általános szabálya a Tórának, mert megmutatja, milyen tulajdonságokat kell fejlesztenünk magunkban, hogy érezzük a felső világot, a magasabb erőt.
via - laitman.com
Izraeli Radio Program 103FM, 2015-08-16