2015. augusztus 31., hétfő

A két vonal, melyek tagadják egymást

Állandóan ugyanabba a problémába ütközünk a spirituális világgal kapcsolatban. Lényegében azt mondjuk, hogy "Amennyiben én nem törődök saját magammal, akkor ki törődik velem?", másrészt "Nincsen Más Rajta kívül!".

Én csak ülök és semmit sem teszek, egyszerűen imádkozom. És minden rendben lesz. Másrészről, dolgoznom kell megszerzés iránti vágyammal, meg kell törnöm annak alaptermészetét és mindent meg kell tennem ennek érdekében. Az egyik nem működik a másik nélkül.

Képtelen vagyok elérni az ima állapotát erőfeszítés nélkül. Amikor én erőfeszítéseket teszek, akkor fogom csak fel, hogy azok sehová máshová nem vezetnek csak az imához, amikor én kétségbe esetten felkiáltok.

Ugyanez igaz gyűlölőinkre is. Egyrészről ők a "vad kutyák", lehetőségem van arra, hogy megöljem őket, de másrészt, nem, én nem ölhetem meg őket. Úgy kell kezelnem őket, mintha angyalok lennének, a gonosz angyalok, de ők valójában csak azt mutatják be nekem, hogy én magam milyen vagyok legbelül. Megmutatják nekem, hogy rossz tulajdonságaim, hogyan is néznek ki, és azt a tényt, hogy nekem ilyen formában kell azokat korrigálnom. És itt nem szabad csak egy vonalat keresnünk. Amennyiben csak egy vonalon haladnál, úgy tűnhetne számodra, hogy pontosan megértenéd mindazt, hogyan kellene most cselekedned, és ez már önmagában tévedés.

Ehelyett két olyan vonalon kell, hogy állj, melyek tagadják egymást mindaddig, amíg a harmadik vonal meg nem jelenik, mely kiegyensúlyozza azokat. Ebből áll a munkánk és nincs semmi amit tehetnénk ellenében. Azaz el kell, hogy érjük a felső megértést, mely egyre közelebb kerül hozzánk, de még nem "öltözött" belénk. Ennél fogva ez úgy néz ki, mint a fiatal kisgyermek esete, akinek még nem vagyunk képesek semmit sem elmagyarázni, mert még nem képes azt megérteni.

Még mindig csak egy keskeny horizonttal rendelkezik, és még nem érti meg azt, hogy minden egyesül, és tökéletessé válik a horizonton túl. Ennél fogva egónkkal két dimenzióban kell dolgozzunk. Egyrészről nem vagyunk képesek az ellen gyűlölet nélkül dolgozni. Másrészt meg kell, hogy értsük azt, hogy mindaz felülről érkezik, amikor azzal együtt dolgozunk.

"Amennyiben én nem törődök saját magammal, akkor ki törődik velem" és "nincsen Más Rajta kívül". Ez a törvény mindenhez viszonyítva. Egy oly módon kell, hogy dolgozzál, hogy valóban követed mindkét szabályt.
Forrás: Sviva Tova, shabbat oldal - 2013. 10. 24.