2015. július 8., szerda

Egoizmustól az integritás felé

Mihelyst a természet törvényei szerint kezdünk el tevékenykedni, meg fogjuk kapni a helyes gondolkodás módját, a helyes szándék elérésének mikéntjét.

Elkezdjük egymást jobban megérteni, egy teljesen más szabályok szerint. Érzéseink, gondolataink az egoizmustól az integritás felé tolódnak majd. A kitűzött feladatokat egy teljesen eltérő módon fogjuk megoldani, a természet teljesen más rétegeit fogjuk felfedezni. Azokat a rétegeket is látni fogjuk, melyek sokkal belsőségesebbek, mint annak előtte észleltek. Látni fogjuk tehát, hogy miként irányít minket a természet erői.

Ma még a természet összes rétegét a saját egoizmusunkon keresztül észleljük, de csak arra figyelünk, hogy mi hasznos számunkra, vagy éppen ami fenyeget minket. Nem látjuk a teljes képet, vagy a többi részletet.

A körülöttünk történő eseményeket az egonk fejlődése mértékében figyeljük - mi jó és mi rossz neki. Minden információ és minket érő hatás csakis ezen a szűrőn keresztül érzékelhető a számunkra.

Olyan ez, mintha minden más, ami rajta kívül történik nem is létezne. Egyszerűen nem veszünk észre semmi mást. Tételezzük fel egy pillanatra, hogy az egonk hirtelen hatalmasat növekszik (bár tény, hogy folyton--folyvást, egyre csak nő). Ebben az esetben új jelenségeket és a természet új törvényszerűségeit fogjuk felfedezni, mert minden az egoizmus növekedése által van meghatározva.

Azonban, ha mi a növekvő egoizmus mellett elkezdünk megalkotni egy integrál rendszert magunk között, akkor teljesen más információkat fogunk érzékelni a természetből, ezen a belső kapcsolati hálón keresztül. Hiszen ezek az információk már egy önzetlen állapot eredményből fakadnak, az önzőség helyett.

Amint ez megtörténik, megérezzük a természet másik erejét - nem az egoistát, melyet ma is érzünk, melynek látjuk ellentétek küzdelmeként, hanem azt a másik erőt, mely mögött nincsen harc, csak kedvesség, szeretet és viszonosság, ami biztosítja az élet folytonosságát. Ugyanis az élet sohasem alakul ki a "jó" erő nélkül, mert ez tol minket az egység irányába, a növekedés irányába. Bár ma még a "gonosz" erőket látjuk, de képesek vagyunk felfedezni a jó erőket is ugyanúgy.

Természetesen a "jó erő", a "gonosz erő" csak puszta szavak. De mindez megfigyelhető kapcsolatainkban. Felfogunk fedezni a két rendszer - az egoista és altruista - egymás mellé helyezése által számtalan más, új dolgot, meg fogjuk érteni világunkat, amiben élünk.